m_IMG-20181030-WA0038

Blaškovec – Duhovna obnova za roditelje

  U subotu 27.10.2018. u Samostanu Marijinih sestara u Blaškovcu, dogodio se, hvale vrijedan susret, nas tridesetak; roditelja, odgojitelja, učitelja i svih zainteresiranih, na temu: Izazovi u odgoju djece i mladeži u suvremenom svijetu.
Tema je prihvaćena, od strane naše organizatorice s.Ivane Vidoš, kao odgovor na želje mnogih roditelja, koji traže, zajedno sa svojom djecom, odgovore na mnoga pitanja u današnjem izazovnom vremenu, u kojemu su moramo priznati sve vrijednosti poljuljane i izokrenute.
Okupljanje je započelo u 9 sati u blagovaonici naših sestara uz upoznavanje, čaj i kavicu.Stigao je i dr.vlč.Denis Barić koji nas je tijekom predavanja oduševio svojom dobrohotnošću, svećeničkom zauzetošću i brigom da nam uz snagu Duha sv.ispuni duše i ponudi iskrene odgovore na naša pitanja.
Naime, već prilikom predstavljanja, vezano uz motive našega dolaska na ovaj susret, počela su se nizati konkretna pitanja.
Vlč.Denis je naglasio, a s čime smo se složili, da nema jedinstvenog recepta ni za jednu situaciju ali postoje trajne i neprolazne vrednote u obitelji, s kojima je i započeo svoje izlaganje.Među tim vrednotama i na prvom mjestu istaknuo je srdačnost u obitelji, zatim iskrenost, pa suosjećajnost zatim poštenje i bitna tolerancija.
Svatko od nas se u nečem pronašao, to su ideali kojima trebamo čeznuti i provoditi u svojoj obitelji kao i u odnosu prema drugima, nagladio je predavač.
Uslijedila je neiscrpna rasprava koja se nadtavila i nakon pauze i objeda.
Smireno i u tišini krenuli smo, zahvaliti i pokloniti se našem Spasitelju u Presvetom Oltarskom Sakramentu u prelijepoj Marijinoj kapeli.
Kroz pokorničko bogoslužje i čin kajanja, pripremio nas je vlč.Barić, za yusret i pomirenje s Ocem Nebeskim i uz pomoć domaćeg župnika Vjekoslava Pavlovića.Sve je teklo u tišini i mirnoći vremena, jer trajalo je kao tren kratko a opet dugo jer još odzvanja u našim srcima.
Najljepši završetak, dogodio se kroz Euharistiju, taj najuzvišeniji čin naše vjere, u koju nas je poveo vlč.Denis, a mi još nednom zaželjesmo, da nam nadahnut Duhom sv.uputi i rastumači još koju riječ iz Evanđelja, da nam kao melem ispuni naše očišćene duše, a Mariji našoj Majci zahvalismo pjesmom.
Druženje se nastavilo i nakon sv.mise, uspostavljena su nova prijateljstva i probuđena neka stara druženja iz prošlosti, obogatili su nas svojom nazočnošću i dva bračna para čak iz Vinkovaca.
Razilazili smo se ozarenih lica, sa zahvalnošću, ispunjeni i sretni, u nadi da se ovakav susret i duhovna obnova dogodi opet.
                    Mirjana Pezelj