blagdan

Svetkovina Gospe čudotvorne medaljice

Osijek- Provincijalna kuća

Na današnji dan 27. studenoga 1830. dogodila su se ukazanja BDM sv. Katarini Laboure u Parizu u kapeli kuće matice Kćeri kršćanske ljubavi. Od te privatne objave potječe čudotvorna medaljica Bezgrešne Djevice Marije. To je utjecalo i na duhovnost njezinih sestara i Vaše utemeljiteljice Marije Leopoldine Brandis, koja je Vašoj Družbi nadahnula služenje i apostolat u Marijinu duhu te štovanje Bezgrešne Djevice Marije od Čudotvorne medaljice. Ovim riječima naš nadbiskup mons. Đuro Hranić započeo je svečano euharistijsko slavlje u našoj samostanskoj kapelici povodom svetkovine Gospe čudotvorne medaljice. Kapelica je bila ispunjena štovateljima Gospe čudotvorne medaljice koji su požrtvovno i vjerno dolazili i na trodnevnicu koja je prethodila ovoj lijepoj svetkovini.

U svojoj propovijedi mons. Hranić osvrnuo se na evanđeoski tekst o čudu u Kani Galilejskoj govoreći: Odlučujuću ulogu u evanđeoskom odlomku ipak ima Marija. Žao joj je mladog bračnog para koji će se osramotiti jer je na njihovoj svadbi nestalo vina. Žao joj je i njihovih obitelji. Tu neugodnost Marija povjerava Isusu – „Vina nemaju!“. No Isus na tu zamolbu odgovara: „Ženo što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!“ Nakon takvog i neumoljivog Isusovog odgovora, Marija mora rasti i od biološke majke uzrasti u vjernicu te postati ženom vjere u Isusovo Božansko sinovstvo. Ponovno, kao nekad pred anđelom Gabrijelom, sada pred svojim Djetetom koje je rodila i odgojila, mora ispovjediti da je to njezino Dijete Sin Božji, nad kojim ona ne može polagati nikakvo pravo, nego pred njim i ona ostaje i može biti samo vjernica, izjednačena svim ostalim vjernicima. Marijina vjera mora biti veća i jača od njezinih majčinskih osjećaja. Marija je odgajajući brinući se za Isusa i sama rasla u vjeri, vjeri koja često nije bila lagana a ni razumljiva, u takvim trenutcima Marija u poniznosti prihvaća volju Božju. Takvom vjerničkom stavu uči i nas. Marija nas uči kada u našem životu, obitelji i zajednici nastane problem, prva stvar koju trebamo učiniti: to povjeriti Isusu.

Na kraju homilije otac nadbiskup nas je pozvao da vjerujemo poput Marije i budemo pozorni na Isusovu riječ: „Što god vam rekne, učinite“!

Po završetku euharistijskog slavlja nadbiskup je blagoslovio Čudotvorne medaljice koje smo podijelile  svim prisutnima, svatko je želio uzeti koju medaljicu više kako bi ponio svojim bližnjima jer je Blažena Djevica Marija prilikom ukazanja sv. Katarini rekla: Svi koji ju budu nosili, posebno koji ju budu nosili o vratu primit će velike milosti.

Svoju zahvalu ocu nadbiskupu u ime svih sestra i vjernika izrekla je i s. Kaja Ljubas, provincijalka,  zahvalivši se što je uvijek otvoren i na raspolaganju nama sestrama, te za sve što čini za nas Marijine sestre.

Srebrnjak 15

Pripravu za blagdan Gospe od Čudotvorne medaljice započeli smo trodnevnicom u našem samostanu Marijinih sestara na Srebrnjaku 15. Svaki dan prije svete mise u 18:30 smo molili Vječnu devetnicu te pjesmom veličali Boga. Uz sv.Misu vjernici su imali priliku za sakrament pomirenja. Za sam Blagdan smo se duže pripremali, zbor je vježbao pjesme od početka jeseni, drage sestre su pripremile zakusku za sam Blagdan te smo pripremili male poklončiće za vjernike. Pripremili smo vrećice sa blagoslovljenom vodom kako bismo zaštitili sebe i svoje bližnje i naše domove te smo uz to pripremili desetice krunice te malu poruku koja
sadrži svaka po jedno otajstvo krunice te molitvenu nakanu. Dvije su nakane za godinu što je pred nama: prva je duhovna zvanja u redu Marijinih sestara, druga je za mir i blagoslov u  obiteljima, tako da svaki dan kroz sva otajstva se mole po pet ružarija. Kroz Svetu Misu se tako snažno osjetilo zajedništvo i sigurna sam da se naša Gospa radovala gledajući nas u jedinstvu i slavljenju. Svečanosti su nazočili djelatnici Laudato televizije kojima smo
kratko govorili o našem radu u Društvu te utjecaj Marije u našim životima. Marija kao suotkupiteljica dovodi potrebite k svome Sinu. Budimo i mi Njena produžena ruka noseći Čudotvornu medaljicu po kojoj Ona izlijeva brojne milosti.

Blaškovec

U našoj zajednici za blagdan Gospe od Čudotvorne medaljice pripremali smo se kao i svake godine trednevnom pripravom koju je predvodio vlč. Marko Toplak koji nas je vodio kroz tumačenje Božije riječi dotičnog dana . Na sam dan Blagdana misno slavlje predslavio je nas prečasni dekan Marijo Migleš, a naš župnik vlč Vjekoslav Pavlović je sva četiri dana sudjelovao u koncelebraciji. Kroz te dane okupio se lijep broj naši župljana u našoj kapeli a na sam dan su nam se pridružile i sestre Kćeri Božje ljubavi iz Sesveta. Kroz te dane trodnevnice kao i na sam blagdan pjevao je nas župski zbor Sv. Benedikta. Nakon slavlja Sv. Mise svećenici, župni zbor i naši dobročinitelji okupili smo se  oko onog drugog stola “večere” koji je također bitan.  Kako se osjetilo zajedništvo kod Euharistijskog stola tako je bilo i kod ovog.