s-1

Molitvom do samoostvarenja

Naš redovni molitveni susret  održan je 23. 02. 2019.  na Srebrnjaku 15, Zagreb. Okupili smo se u 16 h. Bilo nas je četrdesetak. Pater Milan Lojić, naš duhovnik, je malo kasnio zbog neodgodivog pacijenta, pa je časna Magdalena započela sastanak. Dala nam je obavijesti o sljedećem susretu koji će se u ožujku održati u samostanu na Srebrnjaku i najavila cjelodnevnu duhovnu obnovu u samostanu u Blaškovcu u travnju. Potom smo izmolili Vječnu devetnicu, nakon čega je došao pater Milan koji je održao predavanje na današnju temu. Unutar zadane teme, govorio je o mnogim zanimljivim podtemam iz kojih se je moglo izvući puno primjenjivih ideja. Govorio je o glavnoj karakteristici Boga, pa smo tako naučili da je to Božja Svetost (Kadosh). Zatim je govorio o sličnosti Boga i čovjeka, te o dubljim aspektima molitve. Rekao je kako je molitva komunikacija između nas i Boga, ali često i komunikacija s nama samima u kojoj spoznajemo sebe.

Svrha molitve je usavršavanje nas samih, što postaje lakše izvedivo kad na sebe gledamo onako kako nas Bog gleda, iz Božanske perspektive. Onda shvaćamo svoju jedinstvenost koju moramo promišljati u poniznosti, a ne u oholosti. Više puta smo se dotaknuli oholosti i više puta smo upozoreni na opasnost koja leži u tom grijehu.

Još jedna vrijedna spoznaja o snazi molitve jest ta da je moliti za neprijatelje najbolji lijek protiv neuroza.

Na kratko je spomenuo i uvijek vrijednu informaciju kako nije uputno ulaziti u dijaloge s nečistim silama, a spomenuo je i grijeh koji je najdraži Sotoni – oholost. S druge strane, govorio je o tome što Đavao najviše mrzi – ispovijed, Euharistiju, svetu krunicu i našu Majku Mariju koju posebno mrzi jer ga je pobijedila svojom poniznošću i poslušnošću Bogu…

…Cijelo predavanje, koje je sam pater s dobrim razlogom nazvao duhovnom obnovom trajalo je oko sat vremena. Bilo je jako nadahnjujuće. Ljudi su sudjelovali u razgovoru i pomno slušali. Bilo je nekoliko osoba koje su došle po prvi puta i bile oduševljene, dirnute i zainteresirane za daljnji duhovni rast.

Nakon predavanja imali smo kratku pauzu i nakon toga Svetu Misu, pa kratko druženje. Razišli smo se u dobrom raspoloženju, radosni i duhovno obogaćeni.

Duboka preporuka patera Milana s kojom možemo zaokružiti ovo cijelo izvješće jest: Nikada ne zaboraviti Duha Svetoga, moliti se Duhu Svetomu i uvijek naglašavati Njegovu braniteljsku snagu.