DUHOVNA OBNOVA ZA KRIZMANIKE U ŽEPČU

objavljeno u: Događanja, Žepče | 0

U župi sv. Antuna Padovanskog u Žepču 23. travnja 2016. održana je duhovna obnova za krizmanike. Tema ovog susreta bila je Božje milosrđe i moje milosrđe, a vodile su je s. Ivana i s. Slavica, Marijine sestre. Započeli smo u 10:00 sati s pozdravom župnika vlč. Predraga Stojčevića, molitvom i razmišljanjem na temu o Božjem i našem milosrđu u osobi Isusa Krista te kroz tjelesna i duhovna djela milosrđa. Nakon kratke pauze uslijedile su radionice gdje su mladi pokazali, ali na neki način i otkrili sve svoje talente i sposobnosti, što se moglo vidjeti i prepoznati u njihovim izvješćima. Ovaj naš susret nastavio jednim svjedočanstvom mladića Franje iz Zagreba kojega život još od samog djetinjstva nije mazio nego je s velikim poteškoćama odrastao uz različite ljude samo ne uz svoje roditelje jer mu je majka prerano otišla sa ovoga svijeta a otaca ga je napustio. Bio je prepušten samome sebi, ali Gospodin se pobrinuo da za vrijeme svog školovanja taj dio života provede u SOS dječjem selu za mlade. Kao što je i sam rekao da da je vjera ta koja ga drži u životu i daje mu snagu za sve. Želi postati svećenik pa neka mu Gospodin da snage i svjetla kako bi mogao konačno donijeti svoju odluku. Završetak ovog našeg susreta bila je euharistija, izvor i vrhunac kršćanskog života koju je predslavio vlč. Predrag. U svojoj homiliji osvrnuo se na našu čežnju koja treba biti prožeta ljubavlju, milošću i radošću za našim Gospodinom koji nam kaže: “Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim…” Hvala Bogu na svim milostima koje nam je svima udijelio, župniku na pozivu i povjerenju, s. Samueli i s. Martini te svima onima koji su sudjelovali u organizaciji duhovne obnove.

s. Slavica

A što o tome misle sudionici duhovne obnove?

Duhovna obnova za nas krizmanike bila je zanimljiva i poučna.

Dobro smo se uz to zabavljali. Prvi dio bilo je jedno predavanje, što nam je bilo malo teže slušati, ali je bilo ipak poučno. Najbolje je bilo na radionicama. Tu smo na zanimljiv i humorističan način puno naučili…stekli smo nova prijateljstva. Bili smo podijeljeni u skupine i svaka skupina je imala određene zadatke gdje smo trebali prezentirati na različite načine djela milosrđa. Svidjelo nam se također svjedočanstvo Franje ….. o njegovu životu koj3e je mnoge od nas emotivno pogodilo- On nam je dao savjet i primjer, jer je usprkos svim teškim trenutcima nastavio živjeti normalnim životom. Iskreno, kad smo čuli za duhovnu obnovu mislili smo da će to biti nešto dosadno, a u stvari bilo je jako zabavno i zanimljivo. Želim se zahvaliti i pozdraviti sestre Ivanu i Slavicu, kao i Franju, Tibora i djevojke iz Osijeka, ne mogu se sjetiti kako se zovu…

                                                                                                                             Magdalena Topić  9a

Na početku duhovne obnove, koju su vodile s. Ivana i s. Slavica, nisam ni slutila kako će mi taj dan biti poučan i da će mi uliti mnogo znanja. Na početku smo gledali kratak film o Marijinim sestrama koji je ostavio dubok trag u našem sjećanju. Gledajući film shvatila sam koliko je Božje milosrđe puno ljubavi i kako nas Bog sviju poziva da se obratimo milosrđu koje je put do vječnog spasenja. Nakon poučnog dijela uslijedio je dio druženja, rada i zabave. Podijeljeni smo u 11 skupina gdje smo svi sudjelovali, a poslije toga iznijeli pred svima rezultate rada. Bilo je puno zanimljivosti, iznenađenja, zabave i smijeha. Posebno nas je dirnula poučna životna priča jednog mladića iz Zagreba koji je došao sa sestrama. Ona nas je ohrabrio da vjerujemo u svoje snove i da nikada nećemo biti sami ako tražimo da Bog bude s nama. Naše okupljanje je završilo svetom Misom koju je predvodio naš župnik Predrag Stojčević. Na njoj smo razmišljali o proteklom danu i svemu što smo doživjeli. Ova duhovna obnova svima nam je pridonjela u različitim stvarima: neki su stekli nova prijateljstva u grupnom radu, neki učvrstili svoju vjeru, a svi smo pak dobili mnogo znanja i ohrabrenja da uvijek budemo spremni primiti i drugima pokazivati Božje milosrđe

Leonarda Dunđer, 9. b

Čim nam je župnik rekao da će u subotu biti Duhovna obnova za krizmanike nisam ni sumnjala da nam neće biti dobro,znala sam da će mi se svi zajedno družiti i ponešto naučiti. Na početku smo se pomolili svi skupa i vi ste nam se predstavili na jedan vrlo lijep način kroz prezentaciju. Nakon molitve smo pričali o milosrđu gdje sam shvatila kako je milosrđe na jedan način svjesna dobrota koja je odaziv na osobnu obvezu. Milosrđe znači opraštati svima,ne ostati tvrd pred drugim ljudima koji su u nevolji, biti ljubazan prema svima, ljubiti svoje neprijatelje. .I tako je taj čitav dan nekako isprepleten riječju milosrđe. Čak je naša grupa u radionicama imala 4 zadatka o milosrđu. Kad sam već kod rada u grupama tu mi je bilo posebno lijepo, jer smo se smijali, družili, pomagali jedni drugima, donosili zaključke o zadatku… Bilo mi je jako zanimljivo i zabavno na predstavljanju grupa. Svaka je grupa imala neku dobru pouku bilo to na “ozbiljan” ili humorističan način. Ali najviše od svega mi se dopalo Franjino svjedočanstvo. Bio nam je nezamisliv njegov život u tom trenutku. Hvala mu na tome što je imao snage pred nama pričati o teškim životnim trenutcima. To je Franjo na jedan vrlo lijep i snažan način predočio nama i potaknuo nas na razmišljanje da ljubimo i poštujemo svoje roditelje. Neka ga Bog blagoslovi u daljnjem životu i bit će u našim molitvama. Posebno hvala vama s. Slavice i s. Ivana što ste odlučili doći nama u Žepče i unijeti u nas duhovnosti .A hvala Lei,Tei i Tiboru što su se družli sa nama. Ja bi voljela da češće budu ovakvi susreti i da mi k vama dođemo.

Iva Zrno

Na misi župnik je na obavijestima pročitao da je u subotu duhovna obnova za 8 i 9 razrede. Nisam znala sta je to. Mislila sam da će biti dosadno, da ćemo tamo samo sjediti… ali baš suprotno. Bilo mi je odlično. Duhovnu obnovu vodile su dvije časne sestre. Kada smo došli, ušli u crkvu i sjeli, sestre su nam pustile neki spot i pričale o duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa. Slušala sam ih s punom pažnjom. Bilo mi je zanimljivo. Naučila sam mnoge stvari, da moramo pomoći svakome tko je u potrebi, da moramo dijeliti i praštati, jer Bog koji jest milosrdan, zahtjeva i naše milosrđe. Kasnije smo imali radionicu. Podijelili su nas u grupe i svatko je dobio zadatak koji je morao obaviti. Mi smo morali odglumiti neko tjelesno djelo milosrđa. Zabavljala sam se dok sam to radila. Bilo je to prelijepo iskustvo. Pomagali smo i drugim grupama da obave svoj zadatak. Na odmoru smo se svi družili. Upoznala sam i mnoge druge prijatelje. Bilo je lijepo biti u društvu gdje pričamo o vjeri, Bogu, a ne o lošim stvarima. Vrhunac svega bila je sv. Misa na kojoj smo svi uživali, pobožno se molili i pjevali. … Kako bi bilo lijepo da je svaki dan takav… Voljela bi da opet bude duhovna obnova i da i mi idemo u druge gradove i u druge župe na te obnove. Bio je to prelijep dan, pun razonode i veselja, ljubavi i sreće. Okrijepljena duhovnom hranom koja će mi pomoći za moj svakodnevni život, radosno sam se vratila kuci, svojoj obitelji.

[slideshow_deploy id=’3967’]

(146)