MARIJINE SESTRE U DALEKOM BENINU OSTAVILE DUBOK TRAG

 

Misionarke osnovale dva sirotišta, dva dispanzera, novicijat i pet redovničkih zajednica

Afrička zemlja Benin, na zapadu tog kontinenta, daleko je, ali zahvaljujući osječkim sestrama iz Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice, tih 4500 kilometara udaljenosti čini se puno kraćima. Sve je počelo još 1988. kada su dvije sestre iz hrvatske provincije ovoga reda časnih sestara, s. Doroteja Dundjer i s. Maristela Galić, poželjele kao misionarke otići u Afriku. Njihovo odredište bio je Benin, u kojem su već djelovala dva hrvatska misionara.

  1. Adeline dobro govori hrvatski

Toga trenutka krenula je prekrasna osječko-beninska priča. Sestre iz Hrvatske provincije Družba Marijinih sestara danas u Beninu imaju čak pet redovničkih zajednica, u Porto-Novu, Malanhouiju i Birou te dvije u Affameu. Uz dva sirotišta koja su otvorile, one su pokrenule i dva dispanzera te vlastiti novicijat. Domaćih afričkih redovnica ima više od dvadeset. Zanimljivo, sve one zajedno pripadaju Hrvatskoj provinciji Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice, koja ima sjedište u Osijeku, na čelu sa s. Kajom Ljubas. U dalekom Beninu one se skrbe o bolesnima, siromašnima i napuštenima, rade s djecom i drže vjeronauk.

Razgovarali smo s trima afričkim sestrama iz Benina, s. Adeline Houffon, s. Julienne Agossa i s. Marie Reine Oyeyemi, koje smo zatekli u njihovoj provincijalnoj kući u retfalačkom dvorcu obitelji Pejačević. S. Adeline ovdje je već dvije i pol godine i dobro govori hrvatski. Studira izvanredno teologiju posvećenog života u Zagrebu. Uči i sviranje orgulja.

– Benin je mala država, bavimo se zemljom, ali smo veseli. Ljudi se ne brinu puno, sve prepuštaju Božjoj providnosti – kaže nam s. Adeline.

Kršćanstvo je u Benin došlo prije 150 godina. Objašnjava kako su njihovi djedovi bili politeisti. Njezina baka prakticirala je tradicionalnu religiju vodun (vudu). Ipak, njezini roditelji su nju i njezinu braću i sestre, dali pokrstiti.

– Osjetila sam, nešto mi je govorilo u srcu da se posvetim cijelim svojim bićem Bogu – kaže Adeline Houffon. Redovnicom je postala s 19 godina.

Pune crkve

Julienne Agossa, koja se vraća natrag u Benin, studirala je pet godina u Rimu teologiju posvećenog života. U Malanhouiju vodi novicijat, u kojem se odgajaju buduće časne sestre. Kada je prvi put došla u Hrvatsku, bilo joj je neobično što se u nas na misi ne pleše. Naime, katolički obred u Africi prilagođen je lokalnoj tradiciji i mentalitetu. Ipak, ima i sličnosti. Kada je nedavno u Osijeku boravio jedan svećenik iz Benina, koji živi u Parizu, bio je oduševljen što su crkve u nas pune kao u njegovoj domovini. Naime, crkve u Parizu, tijekom euharistije, zjape prazne. Sestra Marie Reine tek je stigla u Osijek. Za početak ovdje će učiti hrvatski. Četvrta afrička časna koju nismo upoznali je s. Blanche Dakin. Ona trenutno studira teologiju u Zagrebu.

Draško CELING (Glas Slavonije)

 

(498)