Misijska nedjelja u Osijeku

objavljeno u: Arhiv | 0
20.10.2013.

Misijska nedjelja, 20. listopada u svim je župnim zajednicama proslavljena misama i davanjem priloga uz Svjetski dan misija. Svečanije u ovoj je prigodi bilo župi sv. Mihaela, ark., u Osijeku gdje je večernjem euharistijskom slavlju pribivala misionarka rodom iz Kpatabe u afričkom Beninu s. Adeline Houffon, koja djeluje u Družbi Marijinih sestara čudotvorne medaljice u hrvatskom provincijalnom središtu u Osijeku, te s. Kaja Ljubas, provincijalna poglavarica.

Dobrodošlicu Marijinim sestrama srdačno je izrazio župnik Ivan Vidaković najavljujući ponovni početak prikupljanja novčanih darova – od Misijske nedjelje do Uskrsa 2014., namijenjenih školovanju siromašne djece u misiji Družbe Marijinih sestara u Beninu.

Zahvaljujući svim darivateljima Vidaković je pojasnio kako osječka župa sv. Mihaela treću godinu organizira donacijsku akciju potpore školovanju te su do sada u 2013. skupili 2.700 kuna, dok je primjerice 2011. godine omogućeno školovanje šesnaestero djece, a uz nesebičnu zauzetost župljana, koji velikodušno odvajaju od sebe, sada se školuje 23 djece. Godina dana školarine stoji stotinu eura. Kako broj školaraca raste iz godine u godinu, a to se može postići, primjerice svakodnevnim odvajanjem jedne kune, potvrđuje Marija Tumir, članica župnog Pastoralnog vijeća čija je misijska skupina s pjevačima 2010. godine potaknula zajedništvo s Marijinim sestrama u Beninu uplaćujući prve školarine i duhovno prateći misionarsko služenje. „Prije 25 godina Marijine sestre otišle su u Afriku u Benin gdje smo proslavile srebrni jubilej. Ljetos sam od sredine srpnja do potkraj kolovoza boravila u Beninu i u Osijek sam se vratila sa dragocjenim iskustvom za mene. Posebno u sjećanju ostao mi je život u Beninu i razmišljam – dok mi u Europi gradimo velike kuće u kojima nema života, u afričkom narodu su obitelji mnogobrojne i unatoč svemu žive s optimizmom. To je optimizam. Sestre u Beninu nastoje da sva djeca završe osnovnu i srednju školu, odnosno šest plus četiri godine. Školuje se 90 djevojčica u dvama internatima, a još 400 djevojčica i dječaka u obiteljima. Dolaze roditelji tražeći pomoć, no najprije pokažu knjižice iz kojih je vidljivo je li dijete završilo školovanje. Osim internata, imamo dva dispanzera za bolesne kojima pomaže 25 mladih sestara. I vi nam pomažete, a vaša je pomoć doista velika jer odvajate iz svojih ruku na čemu od srca hvala“, rekla je Kaja Ljubas najavljujući misionarku s. Adeline Houffon, koja je 24. kolovoza 2013. u samostanu Malanhoui položila doživotne zavjete, godinu i pol boravi u Osijeku gdje usavršava hrvatski jezik, a u Kapucinskom samostanu s. Maksima uči ju kuharstvu hrvatskoga podneblja. „Sviđa mi se kod vas to što volite bližnje“, radosno je posvjedočila 30-godišnja s. Adeline Houffon te zahvalila svima na misi marijanskom pjesmom na fon jeziku uz pljeskanje, a vjernici su prihvatili ponavljajujući „O Marija mi pave“. Družba Marijinih sestara Čudotvorne medaljice djeluje od 1988. u Beninu u dvjema biskupijama Porto Novo i N“Dali s četiri zajednice, dok Hrvatska provincija Družbe djeluje u Zagrebu, Blaškovcu, Dubrovniku, Osijeku (s upravom), Aljmašu, Donjem Miholjcu, Požegi, Novoj Kapeli, Strmcu i Žepču u BiH.

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

[slideshow_deploy id=’694’]

(459)