MONS. ARISTIDE GONSALLO, BISKUP BENINSKE BISKUPIJE PORTO NOVO, U POSJETU NADBISKUPU HRANIĆU

objavljeno u: Događanja, Izdvojeno | 0

Moss. Aristide Gonsallo, biskup Biskupije Porto-Novo iz Benina, posjetio je 20. rujna u Nadbiskupskom domu u Đakovu mons. Đuru Hranića, nadbiskupa đakovačko-osječkog. U pratnji mons. Gonsalla bio je vlč. Toni Štefan, ravnatelj Papinskih misijskih djela i nekadašnji misionar u Biskupiji Porto Novo te vlč. Odilon Singbo, studentski kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta i nekadašnji stipendist Varaždinske biskupije, koji je teološki studij završio na KBF-u u Zagrebu.

Na susretu su sudjelovali dr. Zvonko Pažin, župnik Župe Duha Svetoga u Čepinu, koja je pomagala i kao bogoslova pratila vlč. Roberta Djossoua, danas svećenika Biskupije Porto Novo, potom s. Kaja Ljubas, provincijalna poglavarica Hrvatske provincije Marijinih sestara od čudotvorne medaljice te s. Adeline Houffon, članica Delegature Marijinih sestara u Beninu.
Biskup Gonsallo došao je zahvaliti Crkvi u Hrvatskoj, a napose nekim biskupijama s kojima postoji određena povezanost. U Biskupiji Porto Novo djelovali su hrvatski misionari, među njima i vlč. Toni Štefan. Marijine sestre od čudotvorne medaljice u istoj biskupiji djeluju već preko 30 godina. Sestre imaju domaći pomladak, a neke od njih dolaze u provincijalnu kuću u Osijeku.

Više župnih zajednica Đakovačko-osječke nadbiskupije koje snaže skupine za promicanje misijske i misionarske svijesti, predvođene s. Ignacijom Ribinski, nadbiskupijskom animatoricom misijskih župnih skupina, već je povezano s Marijinim sestrama i drugim misionarima u Beninu i financijskom pomoći prate rad sestara te izdvajaju sredstva za školovanje bogoslova i djece.

Dvojica biskupa razgovarali su o snaženju i produbljenju suradnje između dviju biskupija. Već je prije postojala ideja da jedan od svećenika Biskupije Porto Novo dođe u Đakovačko-osječku nadbiskupiju i uključi se u pastoralno djelovanje. Kroz razgovor došlo se do zaključka da je mudrije da zajedno dođu dvojica svećenika, kako bi im proces prilagodbe bio lakši i kako bi jedan drugome bili uzajamna podrška. Dogovoreno je da to bude od ljeta 2017. godine. Ti bi svećenici prvo pohađali tečaj hrvatskoga jezika u Zagrebu, a potom bi se kao kapelani uključili u pastoralno djelovanje u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Biskupi će o tome potpisati i poseban ugovor.
„Osim zahvale, posjet ima cilj i nadalje širiti misijsku suradnju, da budemo prava katolička Crkva i vodimo brigu za sveopću Crkvu. Dok nismo misijski osviješteni, rađamo se i umiremo sami sa sobom. Nadbiskup Hranić izrazito je otvoren za misijsku suradnju jer smatra da će na taj način pomoći i vašoj domaćoj Crkvi, ali i Crkvi u Beninu. To je taj duh sveopće Crkve, koji je prisutan po cijelom svijetu, pogotovo u srcima mladih biskupa kao što je mons. Hranić i mons. Gonsallo“, rekao je vlč. Štefan, čestitavši biskupima na dobroj misijskoj suradnji.

U pratnji nadbiskupa Hranića, gosti su obišli Nadbiskupski dom, katedralu i Bogoslovno sjemenište.

A. Banović

preuzeto: www.djos.hr

[slideshow_deploy id=’4554’] 

 

(77)