Posveta crkve sv. Benedikta u Blaškovcu

objavljeno u: Blaškovec, Događanja, Zagreb | 0

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posvetio je u nedjelju 26. listopada župnu crkvu svetog Benedikta u Blaškovcu. Uz Benedikta, crkva u Blaškovcu ubuduće će biti posvećena i Alojziju Stepincu. Kardinal Bozanić osobno je  donio, kako je naglasio, posebne svete moći Alojzija Stepinca u malenoj pozlaćenoj kutijici koja je ostala položena u prednju stranu oltara crkve u Blaškovcu.

Već od ranih jutarnjih sati počeli su se okupljati vjernici uz crkvu u Blaškovcu, očekujući dolazak kardinala Bozanića. Mada ovo nije prvi put da je kardinal u Blaškovcu, ovo mu je čak četvrti posjet, vjernici su s nestrpljenjem i uzbuđenjem čekali njegov dolazak. Na stotine ljudi se okupilo pred crkvom i zapljeskalo kardinalu Bozaniću, koji je pred mnoštvo stupio u pratnji župnika Hinka Goričaneca i predsjednika mjesnog odbora Blaškovec Dalibora Bastalca. Dočeku su prisustvovali i brojni uglednici: gradonačelnik Hrvoje Košćec, župan Stjepan Kožić, saborski zastupnik Draženko Pandek, zamjenica gradonačelnika Vesna Bičak-Dananić, gradski vijećnici Franjo Lazarin, Nikolina Obad, Olga Galac Jendriš i Vlado Žigorvić, vijećnica Zagrebačke županije Brigitte Berulec te Božidar Pankretić. Njegovog oca Josipa Pankretića posebno se spomenuo župnik Hinko Goričanec naglasivši kako će sveta misa biti u njegovu nakanu te ga naveo među značajnijim dobročiniteljima koji su pomogli nastojanjima da Blaškovec bude župa i dobije vlastitu crkvu. Tijekom proslave zahvaljivalo se mnogima za pomoć i donacije, ali se i moglo čuti kako sam proces osamostaljenja Blaškovečke crkve nije bio jednostavan. Na to je u svom govoru podsjetio i sam župnik Hinko Goričanec, kada se prisjećao događaja iz povijesti i protivljenjima mještana da bude premješten iz Donje Zeline i imenovan novim župnikom.

Blaškovec je postao župom u svibnju 2009. godine, kada je prema odluci Kaptola dotadašnja kapelanija župe Moravče imenovana samostalnom župom. Blaškovcu su pripojeni Hrnjanec, Paukovec, Goričica, Lužan i Belovar, a tada je i odlučeno kako će zaštitnik župe biti sveti Benedikt, poznat kao zaštitnik Europe. Župna crkva svetog Benedikta izgrađena je 2012. godine, prema idejnom rješenju arhitekta Ivana Antolića.

„Ovo je povijesni dan za Blaškovec“ čuli su se radosni komentari među mnoštvom kad je velika procesija od tridesetak župnika i ministranata predvođenih kardinalom Bozanićem krenula oko crkve i došla pred ulazna vrata gdje je Dalibor Bastalec predao Bozaniću ključeve crkve. S porukom da je ova crkva sada otvorena za riječ Božju i podjelu sakramenata, kardinal Bozanić je širom otvorio vrata i nastavio s obredom posvećenja crkve. Posebno su bili dojmljivi obredi škropljenja crkve, pomazanje oltara krizmenim uljem, kađenje oltara, potpisivanje povelje o posveti crkve i polaganje kutijice sa posebnim moćima Alojzija Stepinca u glavni oltar crkve. Saznali smo da se u kutijici nalaze Stepinčeve kosti. Na kraju misnog slavlja predstavnici mještana uručili su darove nadbiskupu Božaniću. Obitelj Severin, čiji jedan od trojice sinove jedini nosi ime Benedikt u Blaškovcu, poklonila je veliko licitarsko srce; Željko Obad poklonio je kardinalu veliku sliku Alojzija Stepinca, Franjo Lazarin Prigorsku košaru, a Dalibor Bastalec posebno za ovu priliku izvezen ručni rad s motivima narodne nošnje specifične za Blaškovec.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zahvalio se na darovima i pozdravio sve prisutne naglasivši kako ovo zdanje označava i sve njih, kao živu Crkvu. Njegovo završno obraćanje vjernicima bilo je nekoliko puta prekidano pljeskom, a razdragano mnoštvo uopće nije marilo na činjenicu da je cijela ceremonija posvete crkve trajala gotovo tri sata. Bio je to veličanstven događaj koji se urezao u srca vjernika i ostat će im zasigurno zauvijek u pamćenju. Svi u Blaškovcu disali su te nedjelje jednim duhom i bili očarani događajem i znakovima koji su im predočeni posvetom njihove dugo željene župne crkve.

Nakon posvete crkve uslijedio je svečani ručak i nastavak protokola sa zahvalama i govorima.

(Preuzeto s www.prigorje.hr)

[slideshow_deploy id=’1562’]

 

(1598)