“Što god radim pjevušim”

   …Ova se rečenica najčešće čula prošle subote kod upoznavanja pjevača na Duhovnoj obnovi. Duhovna obnova za župske zborove iz župa gdje djeluju Marijine sestre održana je 14. 6. 2014. Godine u Blaškovcu. Željele smo na taj način odati priznanje i zahvaliti tim divnim ljudima koji su nam uvijek pri ruci. Koji velikodušno i požrtvovno daruju svoje vrijeme, sposobnosti, a osobito glas služenju u liturgiji. Nerijetko su nam od velike pomoći i u drugim segmentima župnog pastorala. Na Duhovnu obnovu došli su pjevači iz Župa: Nova Kapela, Malešnica i Blaškovec. Voditelj je bio fra Petar Grubišić. On je na jednostavan, pristupačan i znalački način pristupio tim ljudima što je uvelike doprinijelo vedrom ozračju tijekom cijelog dana.

   Na početku je s. Ivana pozdravila prisutne, izrazila dobrodošlicu, ali i radost zbog ovakvog susreta koji se po prvi put održava. Uslijedila je molitva i međusobno upoznavanje. Divno je bilo slušati te ljude kako oduševljeno i s ponosom predstavljaju se kao crkveni pjevači te kako im predstavlja radost i zadovoljstvo na taj način slaviti Boga i služiti Mu.

   Susret je nastavio fra Petar izlaganjem u kojem je približio važnost, ulogu liturgijskog pjevanja, ali i liturgijske propise vezane za crkveno pjevanje. Mnogi su se po prvi put susreli s nekim informacijama te izrazili svoje zadovoljstvo zbog novih saznanja.

   Nakon kratke pauze upriličeno je klanjanje. Tijekom klanjanja mnogima su potekle suze što je znak istinskog susreta Gospodinom, ali i čežnje za njim.

   Za okrijepu kod stola-ručak pobrinuli su se vrijedni pjevači iz Blaškovca. Poslije ručka i kratkog odmora uslijedilo je Pokorničko bogoslužje, prilika za sakrament Pomirenja, a sve je vodilo središtu i vrhuncu Duhovne obnove – Svetoj Misi. Kada tri zbora zajedno zapjevaju, tri zbora koja vode sestre iste Družbe, smijem reći, i sestre istog duha, naviru posebne emocije. Teško je to izraziti riječima – treba doživjeti!

   Nakon sv. Mise sudionici su mogli izreći svoj osvrt na protekli dan. Očitovalo se samo veliko oduševljenje, zadovoljstvo i želje da se nastavi s ovakvim susretima.

   Zahvalna sam Gospodinu za ova divna djela koja izvodi po nama. Velika hvala fra Petru na opravdanom povjerenju. Naravno i mojim dragim sestrama Franciski i Jeleni koje su došle sa svojim pjevačima te se aktivno uključile u program Duhovne obnove.

s. Ivana Vidoš

[slideshow_deploy id=’1230’]

  

   Osvrt na duhovnu obnovu

   Subota, dan kao i svi drugi, no ovaj put predviđen i rezerviran za posebna druženja s prijateljima i dragim ljudima. U prohladno jutro nas sedam iz župnog zbora i s. Jelena uputili smo se prema Blaškovcu. U samostanu Marijinih sestara srdačno nas je dočekala s. Ivana i fra Petar Grubišić te zbor domaćin iz župe sv. Benedikta u Blaškovcu. Nešto kasnije pridružili su nam se s. Franciska i župni zbor iz Nove Kapele, njih također sedam.

   U ugodnom ambijentu proveli smo vrijeme koje je bilo za srce i dušu. Upoznali smo krasne ljude koji vole pjevati i tako slaviti Gospodina. Osim ugodnog društva i korisnih novih informacija, po pitanju slavljenja Euharistije, sudjelovali smo u lijepom i dostojanstvenom klanjanju. Tu smo doista uživali u milostima koje nam je Isus podario, a hvalu smo mu dali pjesmom.

   Nakon tjelesne okrjepe, nastavili smo sa duhovnim radom, tj. ispitom savjesti i dobrom ispovijedi, a nakon toga vrhunac našeg susreta bila je Euharistija. Svatko je na svoj način, srcem i dušom osjetio povezanost. Pjesma nas je spojila, a ljubav za Gospodina vodila u Euharistiji. Svima nam je u životu potrebna ljubav Božja, ali i ljubav jednih prema drugima, a najviše prema potrebnima, bolesnima, nemoćnima.

   Poželjeli smo da se ovakvi susreti češće događaju, a da mjesta susretanja budu različite župe na kojima su aktivni pojedini zborovi. Neka Bog blagoslovi trud i napor svakog člana župnog zbora te nam naša euharistijska slavlja budu što ljepša hvala i slava Bogu.

   Do skorog viđenja!

Ksenija Fuštin iz župnog zbora Malešnica – Oranice

(525)