“Što god radim pjevušim”

objavljeno u: Događanja | 0

   …Ova se rečenica najčešće čula prošle subote kod upoznavanja pjevača na Duhovnoj obnovi. Duhovna obnova za župske zborove iz župa gdje djeluju Marijine sestre održana je 14. 6. 2014. Godine u Blaškovcu. Željele smo na taj način odati priznanje i zahvaliti tim divnim ljudima koji su nam uvijek pri ruci. Koji velikodušno i požrtvovno daruju svoje vrijeme, sposobnosti, a osobito glas služenju u liturgiji. Nerijetko su nam od velike pomoći i u drugim segmentima župnog pastorala. Na Duhovnu obnovu došli su pjevači iz Župa: Nova Kapela, Malešnica i Blaškovec. Voditelj je bio fra Petar Grubišić. On je na jednostavan, pristupačan i znalački način pristupio tim ljudima što je uvelike doprinijelo vedrom ozračju tijekom cijelog dana.

   Na početku je s. Ivana pozdravila prisutne, izrazila dobrodošlicu, ali i radost zbog ovakvog susreta koji se po prvi put održava. Uslijedila je molitva i međusobno upoznavanje. Divno je bilo slušati te ljude kako oduševljeno i s ponosom predstavljaju se kao crkveni pjevači te kako im predstavlja radost i zadovoljstvo na taj način slaviti Boga i služiti Mu.

   Susret je nastavio fra Petar izlaganjem u kojem je približio važnost, ulogu liturgijskog pjevanja, ali i liturgijske propise vezane za crkveno pjevanje. Mnogi su se po prvi put susreli s nekim informacijama te izrazili svoje zadovoljstvo zbog novih saznanja.

   Nakon kratke pauze upriličeno je klanjanje. Tijekom klanjanja mnogima su potekle suze što je znak istinskog susreta Gospodinom, ali i čežnje za njim.

   Za okrijepu kod stola-ručak pobrinuli su se vrijedni pjevači iz Blaškovca. Poslije ručka i kratkog odmora uslijedilo je Pokorničko bogoslužje, prilika za sakrament Pomirenja, a sve je vodilo središtu i vrhuncu Duhovne obnove – Svetoj Misi. Kada tri zbora zajedno zapjevaju, tri zbora koja vode sestre iste Družbe, smijem reći, i sestre istog duha, naviru posebne emocije. Teško je to izraziti riječima – treba doživjeti!

   Nakon sv. Mise sudionici su mogli izreći svoj osvrt na protekli dan. Očitovalo se samo veliko oduševljenje, zadovoljstvo i želje da se nastavi s ovakvim susretima.

   Zahvalna sam Gospodinu za ova divna djela koja izvodi po nama. Velika hvala fra Petru na opravdanom povjerenju. Naravno i mojim dragim sestrama Franciski i Jeleni koje su došle sa svojim pjevačima te se aktivno uključile u program Duhovne obnove.

s. Ivana Vidoš

[slideshow_deploy id=’1230’]

  

   Osvrt na duhovnu obnovu

   Subota, dan kao i svi drugi, no ovaj put predviđen i rezerviran za posebna druženja s prijateljima i dragim ljudima. U prohladno jutro nas sedam iz župnog zbora i s. Jelena uputili smo se prema Blaškovcu. U samostanu Marijinih sestara srdačno nas je dočekala s. Ivana i fra Petar Grubišić te zbor domaćin iz župe sv. Benedikta u Blaškovcu. Nešto kasnije pridružili su nam se s. Franciska i župni zbor iz Nove Kapele, njih također sedam.

   U ugodnom ambijentu proveli smo vrijeme koje je bilo za srce i dušu. Upoznali smo krasne ljude koji vole pjevati i tako slaviti Gospodina. Osim ugodnog društva i korisnih novih informacija, po pitanju slavljenja Euharistije, sudjelovali smo u lijepom i dostojanstvenom klanjanju. Tu smo doista uživali u milostima koje nam je Isus podario, a hvalu smo mu dali pjesmom.

   Nakon tjelesne okrjepe, nastavili smo sa duhovnim radom, tj. ispitom savjesti i dobrom ispovijedi, a nakon toga vrhunac našeg susreta bila je Euharistija. Svatko je na svoj način, srcem i dušom osjetio povezanost. Pjesma nas je spojila, a ljubav za Gospodina vodila u Euharistiji. Svima nam je u životu potrebna ljubav Božja, ali i ljubav jednih prema drugima, a najviše prema potrebnima, bolesnima, nemoćnima.

   Poželjeli smo da se ovakvi susreti češće događaju, a da mjesta susretanja budu različite župe na kojima su aktivni pojedini zborovi. Neka Bog blagoslovi trud i napor svakog člana župnog zbora te nam naša euharistijska slavlja budu što ljepša hvala i slava Bogu.

   Do skorog viđenja!

Ksenija Fuštin iz župnog zbora Malešnica – Oranice

(534)