Zagreb

objavljeno u: Arhiv, Zagreb | 0

U Zagreb su Marijine sestre došle 1930. godine iz Osijeka i naselile se u Boškovićevoj ulici. Pomagale su bolesnicima uz skroman honorar. Broj sestara se povećavao, pa su počele pohađati školu za bolničarke i instrumentarke. Kasnije su se za bolničarski posao osposobljavale kod Milosrdnih sestara sv. Križa na Vrhovcu, a praksu su obavljale u klinici. U početku su se borile s financijskim poteškoćama. U toj situaciji ih je s razumijevanjem podržavao biskup Stepinac, koji je sestrama bio vrlo naklonjen.

1938. godine Družba je kupila kuću na Srebrnjaku, gdje je kasnije živjelo do dvadeset sestara i kandidatica. Bile su zaposlene kod bolesnika i ujedno su se školovale. Godine 1941. se na molbu dr. Herzega u njegovom sanatoriju na Srebrnjaku zaposlilo šest sestara. Kada je sanatorij prešao u državne ruke, sestre su otišle 1948.

S. Karitas je 1952. preuzela službu bolničarke u Židovskom domu u Palmotićevoj ulici, gdje je bilo pedeset bolesnika. Slijedeće godine je upravo toliko bolesnika preuzela s. Florijana u Židovskom domu u Mlinskoj ulici. Godine 1958. oba doma su udružena u novi dom u Bukovačkoj ulici, gdje Marijine sestre još uvijek obavljaju svoj požrtvovni posao.
Dvije su sestre duže vrijeme brinule o bolesnicima u vojnoj bolnici. U kući na Srebrnjaku sestre su uredile lijepu kapelicu, koja je bila blagoslovljena i posvećena Djevici Svemogućoj 1955. godine. Iste godine je s dozvolom biskupa Franje Šepera otvoren novicijat, u kojem je odgajano šest novakinja. Kada su se godine 1956. lazaristi naselili u župi Stenjevec kod Zagreba, domaćinstvo su preuzele Marijine sestre. Već 1958. godine lazaristi su se preselili u Vrapče, gdje su im sestre također puno pomagale i brinule o njima sve do 1972.
Sestre i danas stanuju na Srebrnjaku, posjećuju bolesnike u njihovim domovima, jedna radi kao katehistica, a jedna kao medicinska sestra.

Zagreb, Durmitorska 4

1973. godine Družba je kupila nedovršeno zdanje Grkokatoličkog sjemeništa u Durmitorskoj ulici. Sestre su zgradu završile i 20. studenoga 1976. svečano ju je blagoslovio zagrebački nadbiskup dr. Franjo Kuharić. Sestre su posjećivale bolesnike u njihovim domovima. Od 1974./1975. do 1984. god. sestre su se brinule za djecu i imale vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike do 1999. god. I danas sestre posjećuju bolesnike i rade u bolnicama kao medicinske sestre.

(722)