novosti_20151127_02

200. obljetnica rođenja utemeljiteljice

Na blagdan Gospe od čudotvorne medaljice i povodom 200. obljetnice rođenja s. Leopoldine Brandis, utemeljiteljice Marijinih sestara od čudotvorne medaljice, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u petak, 27. studenog predvodio je misno slavlje u samostanu Marijinih sestara od čudotvorne medaljice u Dubrovniku.

Govoreći o zahvalnom sjećanju na prošlost, na što je papa uz ostalo pozvao u Godini posvećenog života, biskup Uzinić je istaknuo dvije važne osobe za život ove zajednice: sv. Katarinu Laboure, koja je na temelju viđenja uobličila čudotvornu medaljicu koju sestre nose, i s. Leopoldinu Brandis, utemeljiteljicu Marijinih sestara od čudotvorne medaljice.

Rekavši kako je sv. Katarina Laboure na današnji dan 1830. godine imala viđenje Blažene Djevice Marije koje je uobličila u čudotvornu medaljicu, posebno je istaknuo dvije dimenzije koje se mogu iz te slike vidjeti: dimenziju Marije kao majke i dimenziju Marije kao zagovornice. Sama sv. Katarina, koja je s 10 godina izgubila majku, Blaženu Djevicu Mariju doživljavala je kao majku i zagovornicu.

Prije 200 godina na današnji dan u Grazu se rodila s. Leopoldina Brandis, utemeljiteljica Marijinih sestara od čudotvorne medaljice koja je svojim sestrama za uzor stavila Blaženu Djevicu Mariju. Govoreći o njezinom životu biskup je istaknuo druge dvije dimenzije Marije: kao sestre i kao uzora.

Također je kazao kako je s. Leopoldina u ono vrijeme osnovala ovu redovničku zajednicu jer je vidjele da sestre ne mogu biti s bolesnicima 24 sata na dan, pa im je to željela omogućiti, a to je tada bilo revolucionarno. Spomenuo je i kako Marijine sestre u svom poslanju imaju upravo taj izlazak prema čovjeku u potrebi.

Na temelju ova dva zahvalna sjećanja na sv. Katarinu Laboure i s. Leopoldinu Brandis, koja, jer ih liturgijski slavimo, nisu tek sjećanja nego se i na jedan način pretvaraju u sadašnjost, mi zajedno s njima možemo susresti Mariju kao majku i zagovornicu, i Mariju kao sestru i uzor. Pa onda u skladu s tim živjeti sadašnjost s ljubavlju i zauzetošću, naravno u novim okolnostima i na nov način, čineći sve ono što nas Bog šalje činiti u našem trenutku povijesti i na naš način, zaključio je biskup.

S biskupom su koncelebrirali prior dominikanskog samostana u Dubrovniku fr. Matijas Farkaš i suprior fr. Nikola Mioč, a slavlju su nazočile i sestre iz drugih redovničkih zajednica.

Marijine sestare od čudotvorne medaljice u Dubrovniku djeluju od šezdestih godina prošlog stoljeća. Glavno poslanje ove zajednice je pomoć bolesnicima i starcima po kućama, pastoral djece i mladih. Trenutno u samostanu žive četiri sestre, a svoju duhovnost temelje i crpe upravo na Marijinom primjeru predanosti i raspoloživosti za Božje planove.

Angelina Tadić