novosti_20160826

50 godina djelovanja marijinih sestara u župi sv. Ante u Žepču

Za proslavu ovog velikog jubileja u župi sv. Ante u Žepču pripremali smo se trodnevnicom od 24. do 26. kolovoza 2016. God. Ovu duhovnu pripremu predvodili su svećenici koji su svojim radom i trudom ostavili svoje tragove u župi, a neki to još i danas čine. Misao koja nas je vodila kroz ova tri dana bio je Ps 115 „Ne nama Gospodine ne nama, već svom imenu slavu daj“. Prvi dan trodnevnice započeo je s euharistijom koju je predslavio vlč. Damir Ivanović, župnik u Brčkom a rodom je iz župe Žepče.  Na samom početku euharistije pozvao nas je da se zapitamo koliko smo u svome stvarnome životu oni koji su pozvani i poslani nositi Boga u svome vlastitom srcu u srca drugih ljudi s kojima se susrećemo? Dok je u svojoj homiliji istaknuo da je današnji svijet prepun materijalizma i „poznatih ljudi“ čija slava traje kratko i već preko noći se ugasi. Ali današnji čovjek trči tamo gdje je blještavilo i sjaj i ne vidi da ga taj put vodi u propast. Tako je bilo i 1878. godine na svjetskoj sceni kada su dominirale  velike sile koje su krojile budućnost Europe. A tiho u sjeni toga na sam blagdan Majke Božje Karmelske tiho započinje povijest nove Družbe od naroda prozvane „Bolničke sestre“. Svijetu koji je tada bio izranjen različitim ratnim i duševnim ranama, ova Družba je došla kao melem i utjeha da upravo kroz svoj skromni rad uz poniznost, poslušnost i spremnost na žrtvu ljudima ponudi snagu i utjehu. A radost je ta koja pokreće svakog čovjeka i nosi nas u našem životu. Neka nam riječi majke Leopoldine koja reče: „Njegujući im tjelo, njegujte im i dušu!“ budu poziv svima nama da u susretu s osobom znamo tuđe srce ispuniti Bogom i radošu. A to nećemo moći ako naše vlastito srce ne bude ispunjeno Bogom koji preko nas širi radost. To je znak da ne tražimo slavu za sebe, nego za Boga.

Drugi dan trodnevnice predvodio je vlč. Željko Vlajić, nekadašnji župni vikar u župi Žepče, a sada župnik u župi sv. Ilije proroka u Bosanskom Brodu. Svojim promišljanjem u homiliji obogatio nas je trajni đakon Robert Čabraja, koji se osvrnuo na situacije u današnjem svijetu koje nas koče u našoj vjeri i ljubavi prema Bogu i ljudima. Nakon euharistije zahvalili smo Gospodinu klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

A treći dan trodnevnice započeli smo kratkim povijesnim prikazom fotografija od 1966. god kada su sestre došle u župu pa sve do danas. A nakon njega svoje svjedočanstvo djelovanja u župi sv. Ante s nama je podijelila s. Monika Kutleša. Kroz euharistijsko slavlje vodio nas je domaćin, vlč Predrag Stojčević, župnik župe sv. Antuna Padovanskog. U svojoj homiliji potaknuo nas je na promišljanje o Kristovom križu, koji je ljudima sablazan, ali pozvanima pak je Božja mudrost. Dok nas ulomak iz evanđelja po Mateju koji govori o mudrim i ludim djevicama poziva da se zapitamo kakvo ulje nosimo u svojim srcima i jesmo li spremni za svadbu kada nam dođe zaručnik? Neka nas vodi nada kroz naš život jer nas ona nikada neće iznevjeriti i jedini je razlog naše radosti.

Nakon svečanog euharistijskog slavlja naša se radost nastavila koncertom u kojemu su sudjelovali dječji zbor župe Ljiljani sv. Ante, veliki župni zbor, zbor mladih i zbor Marijinih sestara. A ovaj prelijepi susret završili smo zajedničkim druženjem. Neka nas sve dobri Bog poživi i udjeli svoje milosti, a naša nebeska Majka Marija neka na sve nas prospe obilje svojih milosti.

s. Slavica

 

U subotu 27. kolovoza svečano smo proslavile 50 0bljetnicu djelovanja Marijinih sestara u župi Žepče u Bosni i Hercegovini. Na poziv žepačkog župnika pokojnog vlč. Florijana Čulinovića 17. siječnja 1966. godine naše sestre dolaze u Žepče gdje milošću Božjom ostaju do danas. Za ovu proslavu župa i sestre su se pripravljali trodnevnicom kojoj je središte bila sv. Misa, a prije ili poslije sv. Mise prigodnim programom.

Na sam dan proslave Euharistijsko slavlje je predslavio Uzoriti Kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji s domaćim župnikom Predragom Stojčevićem i još 17 svećenika. Proslavi je nazočila i naša Vrhovna voditeljica s. Irma Makše, Provincijalna poglavarica s. Kaja Ljubas i još 30 sestara koje su ili rodom iz Žepča ili su sudjelovale na bilo koji način u životu ove župe kroz proteklih 50 godina. Na sv. Misi pjevao je župni zbor zajedno sa sestrama uglavnom svojim bivšim voditeljicama. Zborom je ravnala s. Samuela Markanović.Nakon Euharistijskog slavlja naše zajedništvo se nastavilo za zajedničkim stolom na svečanom ručku.

Ova proslava je ponajprije zahvala dragom Bogu i našoj Čudotvornoj Gospi na ovom velikom daru. Potom ovoj župi-ovom predivnom kršćanskom puku koji je iznjedrio veliki broj duhovnih zvanja osobito našoj Družbi. Zahvala je to i svakoj sestri koja je ugradila dio sebe djelajući u ovoj župi.

Još mi odzvanjaju u ušima riječi jedne župljanke koja je zavapila: “Ne dao Bog da se dogodi da ovom crkvom ne hodaju ove naše sestre!“ U sebi sam se pridružila ovom vapaju i nadodala : Dao Bog da ova župa ponovno osvježi našu Družbu novim duhovnim zvanjima.

s. Ivana Vidoš