Screenshot_20220406_163825_com.huawei.himovie.overseas

Baka Matija

„Isuse moj, jesam li ja to doživjela devedeseti rođendan?” Ovim riječima ustala se baka Matija na svoj devedeseti rođendan. I sama začuđena milošću koju joj je Gospodin udijelio, podarivši joj devet desetljeća ovdje na zemlji.
Baka Matija živi na Livani, nedaleko od našeg novog samostana. Za nju smo saznale od vlč. Tomislava, našega župnika. Sestre ju često obiđu. Muž joj je preminuo, sama je, ima kćerku koja živi u Osijeku. Obiđe ju i unuk, sin od pokojne kćerke, dođe joj često i kako kaže baka Matija donese joj svašta. Život je nije mazio. Najljepši period života provela je u Zenici, BiH, gdje je sa svojim suprugom podigla petero djece. Kada joj je muž otišao u mirovinu, a kćerka na studij u Osijek, na nagovor kćerke doselili su se u Osijek. Malo po malo štedeći kupili su kuću na Livani. Druga djeca su ostala u Bosni sve do rata i tamo gradili svoje živote. Kada je buknuo rat između Hrvata i Muslimana, bojeći se za vlastiti život djeca su se raselila po svijetu. Jedan sin i kćer sa obitelji otišli su u Ameriku, drugi sin u Australiju, te još jedna kćer u Njemačku.
Baka Matija provodi dane moleći za svoju djecu, za obraćenje grješnika i za sve one koji joj se preporuče u molitve. Zna baka Matija da u tuđini nije lako, da su joj djeca podvrgnuta različitim iskušenjima, stoga krunicu ne ispušta iz ruke. Sada moli i za nas Marijine sestre, posebno za sestre koje ju obilaze. Kada ne moli čeka dogovoreno vrijeme kada će djeca nazvati.
U blizini bake Matije živjela je mlada žena Danijela, ona ju je rado svakodnevno posjećivala, zajedno su pile kavicu, molile a kada bi baka bila bolesna ona bi se brinula za nju. Zbog nedostatka posla zajedno sa svojom obitelji otišla je trbuhom za kruhom u Njemačku. Prilikom jednog boravka u Hrvatskoj dok su se šalile i pile kavu, obećala je baki tortu za 90. rođendan.
Iako su ih taj dan kilometri dijelili pronašla je način kako da realizira svoje obećanje. Zamolila je našu s. Božanu da u njeno kupi baki tortu i odnese joj. Rođendan je padao na korizmeni petak, u kući su završavale duhovne vježbe, no bile smo sretne što nam Gospodin daje milost da i ovaj korizmeni petak posjetimo bolesnika ( naša zajednica se dogovorila da tijekom Korizme utorak i petak posjećuje bolesnike). Tortu smo kupile, košaru sa slatkišima i voćem umotale te smo s. Božana i ja, zajedno sa našom s. M. Kristinom, časnom majkom uputile se čestitati rođendan. Željele smo ju iznenaditi i razveseliti i zaista smo u tome uspjele. Činjenicu da je navršila devedeset godina ujutro je podijelila sa svojim Isusom. Taj dan su joj majstori mijenjali stolariju te su bližnji bili okupirani radovima na kući. No, dosjetljiva ljubav učinila je da se rođendan obilježi onako kako to zaslužuje ova skromna starica. Iako je bio korizmeni petak baki smo otpjevale pjesmu i slikom zabilježile ovaj posebni trenutak. Sva radosna, baka Matija je zahvaljivala što smo došle, a mi smo joj zauzvrat nazvale njezinu Danijelu da joj i ona preko video poziva čestita.
Kod dragoga Boga nema slučajnosti, On sve vodi i daje da se dogodi u pravo vrijeme. Pri odlasku baka Matija nam radosno govori kako već duže vrijeme ima čudotvornu medaljicu koju je dobila od sina koji živi u Philadelphiji u Americi. Znamo da je u tome gradu centar svjetskog udruženja Štovatelja Gospe čudotvorne medaljice. Ovo saznanje još više nas je povezalo sa skromnom staricom, veseloga duha.
Želimo joj da ostatak života provede sa svojim Isusom, a kada dođe trenutak prelaska u vječnost da ju dočeka raširenih ruku s riječima: „Uđi u radost Gospodara svoga.” Mi ćemo je i dalje posjećivati i rado slušati njezino živahno propovijedanje.