IMG-196e097534dd4c8e1a0f341f18345e35-V

BLAGO MILOSRDNIMA ONI ĆE ZADOBITI MILOSRĐE

Biti milosrdan – imati milo srce, znači davati drugome. Možemo reći da se milosrđe uvježbava iskustveno najprije kao dar Božji u vlastitom srcu. Tko nema iskustvo da je Bog njemu milostiv, ne može istinski biti milostiv drugome. Na jednom je mjestu Isus rekao: Idite i naučite što znači više volim milosrđe nego žrtvu (Mt 9,13). Tko je milosrdan čovjek? Svakako je to onaj koji je otvoren drugome, ponizan i krotak, te dopušta da drugi bude svoj – ono što jest. Milosrdan drugome uvijek čini dobro i samo dobro.

To svoje veliko milosrđe već dugi niz godina prema svojim vršnjacima u dalekoj Africi pokazuju djeca u župi sv. Ante Padovanskog u Žepču u humanitarnoj akciji „Djeca Žepča za djecu Benina“, gdje preko trideset godina djeluju Marijine sestre. Akcija traje od prve nedjelje Došašća pa do svetkovine Kristovog rođenja. Štedeći u misijskim kasicama i na taj način djeca materijalno pomažu one kojima je to najpotrenije. Ove godine smo zbog situacije koja je nastala započeli to veliko djelo ljubavi u Korizmi. Jer pomagati drugome ne ide samo iz motiva sućuti, sažalijevanja, nego je to spoznaja po kojoj znamo da istinski ostvarujemo svoje čovještvo, svoju slobodu i to u onoj mjeri u kojoj drugome kroz vlastito sebedarje pomažemo. Ljubav je ta koja dječja srca pokreće i potiče da otvore svoja srca prema drugom čovjeku, jer ljubav se samo djelima pokazuje. Milosrđe spašava, milosrđe otvara vrata, milosrđe daje nadu. Milosrđe i samo milosrđe otvara vrata raja.

Zato tijekom svih ovih godina osim djece naša župna zajednica uvijek ima otvoreno srce za pomoć našim misionarima i misionarkama gdje god oni djelovali. Tako od 2016. godine kako naš misonar vlč. Gabrijel Jukić djeluje u misijama u Ugandi u župi se također prikuplja pomoć i za ovo polje djelovanja. Ali prije svega, uvijek ih pratimo svojim žrtvama i molitvama. Jer kroz povezanost i snagu u molitvi samo tako mogu uočiti potrebu drugoga.

                                                                                                  s. Slavica Tubak