IMG-20211130-WA0006

BLAŠKOVEC – Blagdan BDM Čudotvorne Medaljice

BLAŠKOVEC – Blagdan BDM Čudotvorne Medaljice

            Za „naš“ blagdan, BDM čudotvorne medaljice, pripremali smo se trodnevnicom, koju je predvodio vlč. Dominik Glasnović, župnik u Soblincu. Kažem „naš“ blagdan, zato što smo tako usko povezani s našim časnim sestrama od ČUDOTVORNE MEDALJICE. Povezuje nas sama Gospa, preko čudotvorne medaljice, koju nosimo oko vrata.

Došli smo da uz ljubimo još više našu Nebesku Majku, da je osjetimo, upoznamo, potpuno se predamo, zahvalimo…

Kroz trodnevnicu nas je vlč. Dominik uveo u veliko slavlje, sakramentom ispovijedi i propovijedi, koje su se sastojale kroz čitanja i evanđelja o sudnjem danu.

Prvi dan: Postojanost u vjeri. S Duhom Svetim biti povezani i ostati u Isusu Kristu. Jedino tako kad nas budu osuđivali, znat ćemo što treba reći. Mudrost će doći u naša usta od Gospodina.

Drugi dan: Progonstvo u Jeruzalemu. Trebamo se uvijek sjetiti riječi Gospodnji:“ Uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje.“

Treći dan: Sudnji dan. Kraljevstvo  vječno. Nebo i zemlja će uminuti, ali Isusova riječ neće nikada. Znak katastrofe je znak Božje prisutnosti. Božja riječ, koja nas poziva na svetost, ljubav, prvi je znak proljeća, kao što je smokva kad propupa.  

Došao je četvrti dan. Misno slavlje na blagdan BDM Čudotvorne medaljice, predvodio je vlč. Anđelko Katanec. Bila su nazočna još četiri svećenika kod oltara, dok je jedan bio na raspolaganju za sv. ispovijed. Misno slavlje , upotpunio je župni zbor, koji je svojom pjesmom odao hvalu i slavu Gospodinu i Bezgrešnoj Djevici Mariji.

Samo slavlje započeto je blagoslovom kipa Bezgrešne, koja je na medaljicI. Velečasni  nam je govorio o sakramentima, koji su itekako važni za našu vjeru, naš rast u vjeri, našoj postojanosti, ali i o ulozi sakramentala (kipovi, krunice, medaljice), preko kojih također dobivamo velike milosti od Gospodina, ako se služimo njima s pravom vjerom i ufanjem. Tako smo mi, svoje medaljice, još jače stisnuli i predali se Gospi. Prisjetili smo se i samoga nastanka medaljice i uputa koje je sv. Katarina dobila od Gospe. Drugi put se ukazala Bezgrešna Djevica, Sv. Katarini Laboure, 27. studenog 1830. godine.

Tada je začula glas: „Daj napraviti medaljicu po ovom uzorku. Svi koji je budu nosili, primiti će mnoge i velike milosti, osobito ako je budu nosili oko vrata. Milosti će biti obilne ako ju budu nosili sa povjerenjem.“  Svetu Katarinu rese dvije velike kreposti. Ljubav prema Bogu, tako da nije nikada zaboravljala na njegovu prisutnost i poniznost, radi koje je znala skrivati milost ukazanja 46 godina.

Propovijed nas je dodirnula, sama riječ Božja, u srcu smo prebirali i mi svoje „EVO ME“… Na kraju misnog slavlja, obogaćeni još jednom milosti, ispunjeni zahvalom što smo mogli biti tu u „našoj“ kapeli, častiti Gospu od Čudotvorne medaljice, primili smo svećenički blagoslov.

            To nas je ponovno potaknulo da još više širimo tu pobožnost i djelimo medaljice, kako bi svima bile na pomoć i utjehu, na obraćenje, ozdravljenje, rast u vjeri, ljubavi, molitvi, zahvaljivanju..

Hvala, Majčici, koja nam je dala naše sestre, te preko njih osjetimo još jače njenu prisutnost.

„O, Marijo bez grijeha začeta,

moli za nas koji se Tebi utječemo

i za sve one koji se Tebi ne utječu,

 a naročito za neprijatelje svete Crkve

i za sve one koji su Tebi preporučeni!“

Blaškovec, 27.11.2021.

                                                                                                 Verica Vidović