165175430_209850270933435_7723562878766323738_n

Djelovanje Marijinih sestara u zajednici Biro – Benin

Lijep pozdrav svima !

U našoj zajednici Biro imamo dvije djelatnosti. To su: ambulanta i sirotište. Rade četiri sestre i tri kandidatice. Dvije sestre rade u ambulanti i dvije rade s kandidaticama u sirotištu.

Dispanzer

Naša ambulanta je otvorena za rad od ponedjeljka do subote od 8-19 sati, ali ako dođu i izvan tog vremena primimo ih. Bolesnici dolaze kod nas iz mnogih sela iz okolice, ali i iz Nigerije da dobiju lijekove, psihoterapiju, duhovnu pomoć. Sestre koje rade s bolesnicima dobro i lijepo ih primaju i pruže odgovarajuću pomoć. Mnogi od njih ozdrave i zahvaljuju Bogu i sestrama. Više puta pitaju sestre čime će ih nagraditi. One kažu molitvama i ništa drugo nije potrebno. Ponekad nam donesu kokoš i ignamme. Kupujemo sve lijekove koji su svakim danom sve skuplji. Unatoč tome neki bolesnici nam dolaze bez ičega i ne možemo ih odbiti, onda sestre koje rade s njima zajedno sa mnom razmotre kako da nađemo neko rješenje da ih izliječimo. Hvala Bogu uvijek se iznađe rješnje.
Idemo po selima vagati neishranjenu djecu. Uistinu tko sve preda Bogu i daje sve od sebe neće mu nikada ničega nedostajati. Svaku večer s našim bolesnicima molimo krunicu.

Sirotište

U našem sirotištu imamo 45-ero djece, od sedam do devetnaest godina, svi idu u školu. Od trećeg razreda do mature. Više njih su siročad, neki su siromašniji i potrebitiji, neki su nam došli u kuću moleći pomoć, kod drugih smo same primijetile njihovu potrebu i doveli ih u sirotište na školovanje. Pokušavamo im predati ono što imamo: odgoj, molitvu, pomoć u školi, kad su kod kuće zajedno sa nama sestrama i kandidaticama rade u vrtu. Svaku večer učimo s njima i pomažemo im izraditi zadaću. Idu u školu u osam sati do podne, i u pola jedan se vraćaju na ručak i malo se odmore. U petnaest sati imaju nastavu tako da već u pola tri idu opet u školu do sedamnaest sati ili devetnaest sati, ovisno o rasporedu.
Što se tiče hrane, jedu doručak, ručak, užinu kad su kod kuće i večeru svaki dan. Sve to zahvaljujući Bogu i njegovoj providnosti, našim sestrama i svima vama našim dobročiniteljima. Ima puno posla oko djeca, ali ima puno više radosti. Lijepo je raditi s njima. Jer nismo mi bolje od njih, i nisu se oni izabrali roditi u ovim uvjetima. Poradi toga pokušavamo im pružiti puno ljubavi, pažnje i poštovati njihovo ljudsko dostojanstvo. U zajednici imamo vrt, ne kupujemo povrće, uzgajamo svinje, kokoši i ne kupujemo meso i jaja.
Djeca idu na misu s nama, imaju vjeronauk. Osjetljivija su, ali unatoč tome zahvalna su Bogu i sestrama.
Uskrsli Isus neka nam umnoži vjeru, ufanje i ljubav da učinimo sve za Božju slavu. Majka Marija neka nam da duhovnu i tjelesnu snagu da se sve više predajemo Bogu.
Sretan Uskrs svima !