m_243651740_225142586194335_8592084095435984225_n

DUHOVNO – STRUČNI SEMINAR ZA VJEROUČITELJE

U okviru projekta Revitalizacije župnih zajednica, koji realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. u suradnji s Katehetskim uredom Vrhbosanske nadbiskupije, u Sarajevu je od 8. do 10. listopada održan seminar za vjeroučitelje Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije. Susret je okupio oko 40 vjeroučitelja koji predaju u osnovnim i srednjim školama.

Program je započeo razgovorom s vlč. Markom Hrskanovićem i vlč. Markom Majstorovićem. Podijeljeni u dvije skupine, vjeroučitelji su imali priliku slušati konkretne primjere, ali i postavljati pitanja te zajedno razmišljati o poboljšanju suradnje između župnika i kateheta u župama.

Drugi dan susreta započeo je sv. misom koju je predslavio ravnatelj vlč. dr. Šimo Maršić. Nakon misnog slavlja i doručka uslijedio je radni dio programa pod nazivom Duhovna i pedagoško-didaktička dimenzija inkluzije.  Predavanje je održala doc. dr. Sandra Bjelan-Guska, koja se osvrnula osobito na rad s djecom s poteškoćama u razvoju te djecom koja su na bilo koji način diskriminirana.

U nastavku je uslijedilo predavanje s. M. Ivanke Mihaljević, ŠSF. S. Ivanka posebno je govorila o izgradnji duhovnog karaktera vjeroučitelja. Naglasak je stavljen na to da više posvetimo vremena svojoj duši. Vecernji program završen je klanjanjem pred Presvetim Oltarskim sakramentom, u kojem se svatko od nas mogao u tišni svoga srca otvoriti Gospodinu koji jedini može spasiti našu dušu, i koji nas bezuvjetno ljubi. Samo nam on može dati novi život i sve naše grijehe nam oprostiti.

Posljednji dan ovog našeg susreta završno predavanje održao je ravnatelj vlč. Maršić, koji je naglasio važnost vjeroučitelja u ovoj mjesnoj crkvi, ali i važnost njihovog kontakta sa stvarnim problemima, te ujedno zahvalio vjeroučiteljima za njihovu spremnost za dolazak na ovaj duhovno-pedagoški seminar. Zatim je uslijedila sv. misa koju je predslavio nadbiskup Vinko kard. Puljić, koji je u svojoj propovijedi naglasio posebnost vjeroučitelja u današnjem svijetu.

                                                                                                         s. Slavica Tubak