m_obnova_3

DUHOVNA OBNOVA U ŽUPI BLAŠKOVEC

Dana 16.11.2019. u župi Blaškovec u samostanu naših časni sestara održana je duhovna obnova za roditelje. Duhovnu obnovu predvodio je fra Petar Grubišić iz Ogulina. Tema obnove je bila: Odgajati, ali kako? Sve je organizirala sestra Ivana u suradmji sa župnikom. Obnova je započela predstavljanjem svih prisutnih,i svako od nas je rekao razlog zašto smo došli na duhovnu obnovu. Fra Petar je održao predavanje na temu roditeljstva.

Obnova je započela predstavljanjem svih prisutnih.Čim se predstavila prva gospođa u dvorani je zavladalo prijateljsko raspoloženje.Svi su otvorili svoja srca prostor je bio ispunjen istinom. Ne mogu opisati taj osjećaj. Dugo nisam bila na takvom susretu gdje su se svi otvorili i bili željni istine, suosjećanja, podrške što je naravno urodilo jednim predivnim druženjem.

Nakon predstavljanja Fra.Petar Grubišić nam je iznio neke važne činjenice bez kojih naša djeca ne mogu biti sretna i duhovno zdrava. Iznijet ću neke od njih:

  • Duhovno zdravo dijete = mama i tata zajedno surađuju u odgoju svog djeteta.
  • Duhovni promašaj ne posvetiti vrijeme svom djetetu.
  • Roditelji trebaju biti suglasni u svemu što se tiče odgoja.
  • Razgovarati sa djetetom,slušati svoje dijete, pustiti dijete da se izrazi do kraja.
  • Dopustiti da svijet vidi svojim očima, vi niste jedno, vaše dijete ima svoj pogled na svijet.
  • Gdje nema razgovora nema ni povjerenja. Promatramo li svoje dijete kao dar. Kako se odnosimo prema tom daru?
  • Nikada svoju djecu ne uspoređujte s drugima. Ne dozvolite da Vam djecu odgajaju mediji. 
  • U lošim odnosima u braku uvijek strada dijete. Rušilačke riječi ubijaju život.
  • Poruka očevima ne zamjenjivi ste u odgoju svoje djece, budite tu, posvetite svoje vrijeme svojoj djeci, igtajte se s njima, razgovarajte.
  • Dobar brak =dobar odgoj.

Tu sam navela samo neke dijelove izlaganja. Uslijedilo je svjedočanstvo jedne mame iz njezinog osobnog života. Bilo je iskreno i jako emotivno. Zahvaljujem joj na istini koju je podjelila sa nama i ohrabrila sve ostale da se otvore. Na kraju izlaganja uslijedila je debata. Svi smo iznijeli svoja razmišljanja, svoje probleme ali smo osjetili i olakšanje jer smo shvatili nismo sami, svi  vodimo istu borbu. Kako odgojiti dobre ljude i izvesti ih na pravi put?Osobno sam shvatila da svaki dan trebam preispitati sebe i nikad ne misliti to je to, uvijek ima više i uvijek mogu bolje. Dok sam razmišljala o tome došle su mi riječi jednog propovijednika: Budi zahtjevan prema sebi, a milosrdan prema drugima. Kroz duhovnu obnovu shvatila sam kako su te riječi duboke i bitne. U toj debati stvorilo se tako prijateljsko ozračje. Prostorom je vladalo razumijevanje,podrška,prijateljstvo među ljudima koje se do sada nisu poznavali. Apsolutno se nigdje nije nazirala, osuda, kritika ništa negativno. To druženje je na mene  ostavilo dubok dojam. U nekoliko navrata svi smo se zahvaljivali što smo imali priliku sudjelovati na obnovi.

Nakon pauze za ručak imali smo klanjanj pred Presvetim. Svi smo imali priliku donijeti Isusu svoje molbe i zahvale. Nakon Klanjanja uslijedio je ispit savjesti i ispovijed. Osobno mogu reći da mi je obnova otvorila oči da sam uz Božju pomoć uspijela shvatiti gdje griješim i gdje bi trebala raditi da bi bilo bolje i meni i ljudima oko mene. Nakon ispovijedi imali smo Svetu misu.

Za kraj smo se svi kratko zadržali na osvrtu kako smo sve to doživjeli. Iznijet ću ukratko svoje dojmove. Jako sam sretna i zahvalna ponajprije Bogu što sam sudjelovala na obnovi. Dobila sam priliku pobliže upoznati svoje župljanje koji su prisustvovali obnovi. To su jako dobri ljudi, prijateljski raspoloženi, željni otvorenosti i spremni raditi na sebi za dobrobit cijele zajednice. Ima tu toliko potencijala, toliko kvalitetnih osoba spremnih na promjene, spremnih progovoriti, poslušati i pomoći drugima.

Zaključili smo da je šutnja veliki problem, treba otvoreno razgovarati, potražiti pomoć ako je potrebna. Nadam se da će uroditi plodom da ćemo svojim vlastitim primjerom pokazati da uvijek može bolje. Da otvorenost i komunikacija otvaraju nove vidike za koje do sada možda nismo znali. Za kraj mogu reći da bih se rado ponovno odazvala na duhovnu obnovu. Zahvaljujem se s. Ivani koja je sve organizirala.

Zahvaljujem i fra Petri koji je odvojio svoje vrijeme da bi nas duhovno obogatio, našem župniku koji je sve podržao i svima koji su na bilo koji način sudjelovali.

S poštovanjem Matilda Lučić