download

GODIŠNJE HODOČAŠĆE ŠTOVATELJA GOSPE ČUDOTVORNE MEDALJICE U ŠUMANOVCE, MAJCI DOBRE NADE

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, Gospini  štovatelji, praćeni Marijinim sestrama, ponovo su u zajedništvu častili Gospu u šumanovačkom svetištu, koje će sljedeće godine obilježiti 650. godišnjicu. Hodočasnike je dočekao i pozdravio vlč. Ivan Živić, župnik Župe sv. Jakova apostola u Gunji i čuvar svetišta. Vlč. Živić pozdravio je preč. Gorana Mitrovića, dekana Novokapelačkog dekanata u Požeškoj biskupiji, zatim sve Marijine sestre, a posebno hodočasnike, štovatelje Gospe čudotvorne medaljice iz Zagreba, Osijeka, zatim iz novokapelačke i štivičke župe te iz Bolnice sv. Rafaela na Strmcu. Posebno su bili pozdravljeni hodočasnici iz Žepča, iz Bosne i Hercegovine.

Nakon pozdrava i okrjepe, vlč. Živić upoznao je hodočasnike s bogatom poviješću svetišta, a koordinatorica s. Magdalena Barešić pozdravila je okupljene uime Vijeća štovatelja Gospe čudotvorne medaljice. Zahvalila je župniku Živiću i sestrama iz osječke regije na organizaciji hodočašća i za svu otvorenost, vrijeme i trud koji su uložile u pripremu ovog događaja.

„Neka ovo i sva naša hodočašća budu izleti naše duše prema bližnjemu.  Sigurna sam da ste današnju žrtvu prikazali na mnoge nakane. Putujemo kroz ovaj život prema konačnom cilju, punini i vječnoj sreći.  Na tom putu vrlo često prolazimo kroz razne kušnje ‘sudaranja’ s našim bližnjima, koji su potrebni srca u ovom modernom vremenu“, rekla je s. Magdalena.

„Pokažimo vedro lice u sivilu  svakidašnjice. Prešutimo tuđu pogrešku,  pohvalimo bližnjega za dobro djelo, učinimo sitnu uslugu onome  koji nas je ponizio, stisnimo ruku za ohrabrenje tužnome. Okupili smo se ovdje, oko Majke dobre nade. Vas i sve koje nosite u srcu, stavljam u ruke Majčice. Neka nas ona preporuči, izruči i prikaže svom Sinu“, istaknula je. Slijedila je zajednička krunica uz meditacije, a preč. Mitrović bio je kroz to vrijeme na raspolaganju za ispovijed.

Svečanu euharistiju slavio je, u suslavlju s preč. Mitrovićem, domaćin vlč. Živić. Uvodeći u misno slavlje, naglasio je da hodočasnici dolaze šest i pol stoljeća u Šumanovce, utječu se Mariji koja rukama pokazuje prema svom Sinu i prema nebu na koje je uznesena, a ondje je i naš cilj. „Svaka euharistija je najsnažnija molitva i najveća zahvala koju možemo uputiti Bogu. Ona je centar  i srce svijeta. Ostanimo okupljeni oko Isusa Krista i njegove Majke, koja će nas uvijek usmjeravati prema svome Sinu“, pozvao je vlč. Živić.

S. Kaja Ljubas pročitala je na kraju mise pismo sestre provincijalke Samuele Markanović, koje je uputila iz afričkog Benina svim sudionicima hodočašća. „Došli ste svojoj Majci koja s ljubavlju sluša vaše molitve, osjeća vaše boli, vidi vaše suze, poznaje vaše potrebe. Zato se danas usudite i ohrabrite moliti da Gospodin izlije svoje nebeske milosti na vas, vaše obitelji, prijatelje, na one koji su se preporučili u vaše molitve, na našu domovinu, svetu Crkvu, na cijeli svijet“, piše, između ostaloga, u pismu.

S. Samuela pozvala je u pismu na molitvu i za Svetog Oca, za mir u Ukrajini i cijelom svijetu, za obraćenje grešnika, za misionare i na nova duhovna zvanja. Poslije mise i okrjepe, slijedilo je euharistijsko klanjanje koje je vlč.  Živić pripremio uz pjesmu i  meditacije o Bogu Ocu, prema dijelovima „Očenaša“. Štovatelji Gospe čudotvorne medaljice, praćeni Marijinim sestrama, molili su, uz kapelicu u staroj hrastovoj šumi, Vječnu devetnicu, prije koje je s. Magdalena progovorila o medaljici, o Katarini Laboure, o snazi pouzdane i čvrste molitve nebeskoj Majci, koja štiti  nositelje medaljice kroz moćni zagovor kod svog Sina.

Hodočasnici su zatim svog domaćina darivali prigodnim darovima, a na gotovo cjelodnevnom programu i slavonskom gostoprimstvu, zahvalila mu je Marijina sestra Danijela Jukić.