images

Isus u pustinji

Mk 1, 12-15

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu.
A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«
Riječ Gospodnja.
 
‘Život naš na ovom hodočasničkom proputovanju ne može biti bez kušnje. Rast naš ostvaruje se kroz kušnje. Nitko sebe ne poznaje ako nije kušan. Nitko ne može biti okrunjen, ako nije pobijedio. Nitko ne može pobijediti, ako se nije borio. A nitko se ne može boriti, ako nema neprijatelja i napasti. I Isus je bio kušan u pustinji. On nam je savršeni uzor kako prihvatiti i pobijediti kušnju… Mogao je on sotoni zabraniti kušnju. No, da nije on bio iskušan, ne bi nama, koji smo kušani, dao poduku kako pobijediti’. 
 
 „Krista je napastovao đavao, a u Kristu si ti bio kušan jer je Krist uzeo tvoje tijelo i dao ti svoje spasenje, uzeo tvoju smrtnost i dao ti svoj život, uzeo ti ozljede i dao ti časti, a sada uzmite svoje iskušenje da biste sebi priuštili pobjedu. Ako smo bili kušani u njemu, pobijedili smo i đavla u njemu.”
(Usp. Sv. Augustin)
 
Stoga u ovom svetom korizmenom vremenu postimo, molimo se, živimo od riječi Božje, klanjajmo se Bogu i njemu jedinom služimo, pa će, bez imalo sumnje, pobjeda biti i naša po uzoru na onu koju je već radi nas izvojevao naš Gospodin.