IMG-20210307-WA0013

Korizmena Duhovna obnova uza mlade

Početkom Korizme, u samostanu Marijinih sestara od čudotvorne medaljice u Blaškovcu održana je jednodnevna korizmena duhovna obnova za mlade (uz poštivanje epidemioloških mjera). Duhovnu obnovu predvodio je Bog u suradnji s vlč. Josipom Vragovićem, župnikom župe sv. Martina biskupa u Brezničkom humu, s. Ivanom Vidoš i s. Jelenom Lončar, a na duhovnoj obnovi sudjelovali su mladi iz čak 8 različitih župa iz Zagreba i okolice.

Tema duhovne bila je „Ne boj se!“, a ta je tema izabrana zbog situacije u kojoj se trenutno nalazimo, u kojoj je strah zavladao brojnim ljudima zbog potresa i pandemije koronavirusa.

Osim tih „aktualnih“ strahova, mladi su istaknuli i brojne druge strahove koji ih muče te je potom kao odgovor na problem straha uslijedila kratka prezentacija u kojoj je obrađena „povijest straha“ u Bibliji; od Adama i Eve pa sve do sv. Petra te naglašena ohrabrujuća poruka o tome da trebamo imati pouzdanja u Boga, čak i kada smo tjeskobni i uplašeni. Brojni mladi su naglasili da ih je ta prezentacija posebno dirnula.

Nakon prezentacije uslijedio je grupni rad u kojemu su mladi mogli pokazati svoju kreativnost i domišljatost, ali i međusobno se bolje upoznati. U grupama su obrađene ozbiljne i bitne teme poput utjecaja straha na obitelj I važnosti pouzdanja u Boga u trenutcima brige i tjeskobe.

Mladi su osmislili i molitvu protiv straha, koja odgovara na sve strahove koji su mladi iznijeli na početku duhovne obnove. Potom je uslijedio ručak, a nakon njega ispit savjesti i prilika za Ispovijed.

Poslije Ispovijedi uslijedio je ključni, najsvečaniji dio svake duhovne obnove, Sveta Misa koju je predslavio vlč. Josip Vragović u koncelebraciji sa župnikom župe sv. Benedikta u Blaškovcu, vlč. Vjekoslavom Pavlovićem. Poslije mise mladi su iznosili svoje dojmove i svatko je dobio broj jedne osobe koja je sudjelovala na duhovnoj obnovi kako bi se stvorila nova prijateljstva.

Mladi su se zatim, radosni i puni dojmova, uputili svojim domovima.

 

                                                             Marija Petra Rajković