novosti_o_20170528_04

Majci milosti, kraljici Jadrana, zvijezdi mora …

Majci milosti,kraljici Jadrana, zvijezdi mora, zaštitnici pomoraca i čuvarici grada Rijeke.

Ove godine smo odlučili da godišnje zavjetno hodočašće Štovatelj BDM Čudotvorne medaljice  bude trsatsko svetište Majke Božje. Jer se ove godine slavi 650 godišnjica čudotvorne slike Majke milosti. Bilo nas je 49 hodočasnika, četrdeset i četiri vjernika i pet Marijinih sestara i naš vozač, pun autobus. Vesela i šarolika hodočasnička grupa. Mi časne sestre, djevojčice i djevojke, mladići, bračni parovi i bake, čak i jedna trudnica. Ujutro smo krenuli ispred našeg srebrnjačkog samostana u sedam sati da bi na cilj došli na vrijeme. U autobusu smo imali dobar i sadržajan program; prelijepo izlaganje o Trsatu, meditacije Marijanskog sadržaja, meditativno moljenje krunice litanija BDM izvješće o životu i radu sestara u Beninu, svjedočanstva Božjeg vodstva na životnim putovima i neprekidna pjesma uz pratnju gitare i bubnja (tam tam).

Župnik nas je dočekao pred svetištem, svečano smo ušli pjevajući onu tradicionalnu „Majko Božja trsatska“, potom je uslijedila sv. Misa. Zatim smo izmolili Križni put. Prelijepo je bilo ići od postaje do postaje, pjevajući  naizmjenično moliti četrnaest postaja križnog puta u pratnji ptičica i leptirića.

Potom smo ručali kao prva kršćanska zajednica. Ono što je tko donjeo svi smo dijelili i zajedno uz pjesmu i druženje nahranili tijelo.

Zaputili smo se u Svetište i tamo  svečano izmolili Vječnu devetnicu u čast Gospe od Čudotvorne medaljice. Imali smo slobodno tridesetak minuta i uputili se našem autobusu. Pri povratku smo nastavili sa programom opušteno veselo i pobožno. Imali smo malo gužve jer su navijači iz Rijeke putovali u Zagreb gdje se održavala nogometna utakmica između Torcide i Dinama, sa njima smo imali zanimljiv susret na jednom odmaralištu. Sretno smo stigli na naš Srebrnjak 15. Odakle su se svi razišli svojim kućama pod dojmom Marijine prisutnosti i milosti.

Bezgrešna Djevice Marijo izmoli nam svima djelovanje i snagu Duha Svetoga, da provodimo u život sve obveze koje smo preuzeli svojim krsnim posvećenjem, da se odričemo zla i grijeha i da u svemu budemo odani svome Spasitelju. Pomozi nam da budemo svima dobar primjer u vršenju  Božjeg zakona i u prakticiranju kršćanskih kreposti.

Majko Božja trsatska, moli se za nas!