burst

Majka Leopoldina Brandis

Prvi sastanak povijesnog povjerenstva

Kod sestara Kćeri kršćanske ljubavi u Grazu 8. 03. 2018. održan je prvi susret povijesnog povjerenstva u postupku beatifikacije majke Leopoldine Brandis. U to povjerenstvo imenovana su četiri člana i još iz graške zajednice s. Christa Bauer, ravnatelj graških usmiljenki, lazarist g. Alexande Jernej, naša s. Kristina Rihar i dr. France Dolinar, stručnjak za povijest i arhivistiku.

Na tom sastanku su još bili nazočni p. Giuseppe Guerra, generalni postulator iz Rima, i vrhovna voditeljica s. M. Irma Makše. S nama su bili još dva stručna člana: p. Marjan Vogrin kao zastupnik dr. Franca Dolinara i dr. Anton Štrukelj.

Sastanak je vodio p. Guerra. Sažeo je sadržaj naših dosadašnjih nastojanja oko postupka i naglasio da na samom početku rad mora biti dobro definiran, inače može proći mnogo godina a da postupak ne napreduje. Svatko mora savjesno učiniti svoj dio posla koji mu je povjeren. U tom procesu glavni dio posla spada upravo na povijesno povjerenstvo, jer život i djelo majke Leopoldine moraju biti istraženi povijesnom metodom koja zahtjeva dugotrajan i težak posao. Cilj svega nastojanja je pokazati da je majka Leopoldina živjela kreposti na herojski načan, da je njezin primjer aktualan još i danas i da je glas svetosti neprekidno prisutan od njene smrti sve do danas.

s. M. Irma Makše