novosti_20180623_01

Međunarodna udruga štovatelja Gospe Čudotvorne medaljice

Našu zajednicu na Srebrnjaku 15., 23. lipnja pohodio je o. Carl Pieber,CM predsjednik svjetskog udruženja štovatelja Gospe čudotvorne medaljice (International Miraculous Medal Association ) iz Philadelphije. Svjetsko udruženje štovatelja Gospe Čudotvorne medaljice osnovano je davne 1909 godine. Međunarodna udruga štovatelja čudotvorne medaljice je svjetska bratovština svih onih koji nose medaljicu Marije Bezgrešne, poznatu kao Čudotvorna medaljica. Udruga je prisutna u 45 zemalja i nastoji ujediniti svaku naciju na zemlji pod plaštem Majke Marije. Kao moćna Djevica, ona drži zemaljsku kuglu i prinosi ju svakodnevno Bogu, našem Ocu, po Kristu njezinu Sinu. Udruga moli i pomaže siromašnima.

Udruga je sastavljena od laika, svećenstva i članova ustanova posvećenog života i društava apostolskog života koji nose čudotvornu medaljicu i časti je živeći kršćanskim i apostolskim životom, svatko u svome staležu. Udruženje nastoji usvajati i živjeti Crkvenu, Marijansku i Vinkovsku duhovnost.

Međunarodna udruga štovatelja i širitelja Gospe Čudotvorne medaljice službeno je odobrena i priznata od strane Crkve u kratkom dokumentu Dilectus Filiusu, koji je 8. srpnja 1909. potpisao papa Pio X. Ovo je odobrenje stavilo Udrugu pod upravu generala Misijske Družbe, s naslovom generalnog direktora. Statut je ponovno izmijenjen i odobren 19. veljače 1998. od strane Kongregacije za institute posvećenog života i društava apostolskog života.

Povodom stogodišnjice svog prvog odobrenja (1909.) general reda radio je na obnovi i doradi statuta u svjetlu činjenice da je Udruga narasla i proširila se u mnoge zemlje s različitim kulturnim i vjerskim izrazima.

Generalni direktor Udruge je 29. ožujka 2010. godine podnio zahtjev za odobrenje izmijenjenog statuta Kongregaciji za institute posvećenog života i društava apostolskog života. Nakon pažljivog pregleda materijala, Kongregacija je odobrila nove Opće statute Udruge.

Prva Opća skupština Udruge Čudotvorne medalje održana je u Rimu od 17. do 24. studenog 2014. godine.

Svrha pohoda o. Piebera bila je upoznavanje apostolata štovatelja Blažene Djevice Marije čudotvorne medaljice u Hrvatskoj. Na sastanku koji je počeo u 10 sati prisutni su bili lazaristi p. Dario i p. Milan, laici gđa Tanja i gosp. Mato te uz s. Kaju, provincijalku, s. Jelena, s. Danijela, s. Ivana. Kroz prezentaciju prevedenu na engleski jezik prikazan je tijek organiziranog djelovanja štovatelja Gospe čudotvorne medaljice od 2014. godine pa do danas. O. Piber potvrdio je svoje zadovoljstvo s širenjem ove pobožnosti u Hrvatskoj i B i H te nas uputio i pojasnio postupak pristupanja svjetskoj organizaciji Društva čudotvorne medaljice. Izrazio je svoju radost što je upoznao sestre koje nose čudotvornu medaljicu oko vrata,rekao je da smo mi jedinstvene redovnice u svijetu koje imamo tu milost.

Radosne što ćemo postati dio ove velike Marijine obitelji i baštiniti milosti zajedništva, na kraju susreta izmolili smo zajednički Vječnu devetnicu i druženje nastavili kod zajedničkog stola.

S. Danijela