FB_IMG_1635259337629

Misijska nedjelja u osječkoj župi s Marijinom sestrom s. Justine Tikry iz Benina

S. Justine sudjelovala je u euharistijskim slavljima i, nakon zajedničke molitve Očenaša na hrvatskom, posebno je (stojeći uz ambon) izgovorila molitvu Ocu nebeskom na materinskom gaun jeziku (jednomu od pedesetak jezika u Republici Benin) te je na kraju misa svirajući bubanj tam-tam otpjevala na gaun jeziku marijansku pjesmu „Dostojno je slaviti Djevicu Mariju“ te svjedočila o misijskom radu Družbe, životu i svom redovničkom pozivu. Dobrodošlicu s. Justine izrazili su župnik Ivica Martić i župni vikar Krešimir Iljazović, a župnik se pridružio pjevanju marijanske pjesme pred Gospin kipom.

„Crkva danas obilježava Svjetski dan misija (95. godinu). Dok mislimo na vidljive rane Isusove koje smo mu zadali kao Tijelo Kristovo, zahvaljujemo i budimo zahvalni što imamo dom, posao i crkvu u kojoj u miru možemo zahvaljivati Bogu. Najveća bolest našega vremena je biti nezahvalan za ono što imaš i gdje jesi. Zahvalimo za život koji je od samoga početka Božji dar, za obitelj i dijete koje je Božji blagoslov jer mnogi su u mukama što nemaju djecu ili ne mogu imati djecu“, kazao je Martić uvodeći u misno slavlje pod kojim je krstio troje djece i zaželio dobrodošlicu s. Justine, naglasivši kako je ona šesto od jedanaestero djece u svojih roditelja u siromašnom Beninu. Prije molitve Očenaš, predslavitelji su pozvali vjernike na sjedinjenje sa svim siromasima svijeta, a izraz zajedništva bila je molitva s. Justine, koja je, potaknuta pitanjima na kraju misnih slavlja, posvjedočila kako ju je Bog, u njenoj 23. godini, pozvao na susret djevojaka kod Marijinih sestara u Beninu. Tada je, vidjevši kako predano rade, osjetila poziv služenja u duhu Majke Marije te je 26. studenog 2011. položila prve redovničke zavjete, a četiri godine kasnije, 2016. doživotne u Biskupiji Potro Novo.

S. Justine (rođena je 6. studenoga 1985. u selu Tohane) i kada je otac preminuo, ispričala je, morala je zarađivati da bi obitelj preživjela i kada je dobila majčin pristanak pridružila se misionarkama i u Hrvatsku je došla 14. lipnja 2017. sa s. Kajom Ljubas, tadašnjom provincijalnom poglavaricom. „Godinu dana u Zagrebu sam učila hrvatski jezik koji je jako težak“, kaže uz osmijeh s. Justine, dodajući da je u Beninu francuski službeni jezik, i sada živi u Strmcu (kod Nove Gradiške) pastoralna je radnica u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb „Sveti Rafael Strmac“. „Zahvalna sam što ste me pozvali u vašu župu i imate interes za misijski rad Marijinih sestara (traje 33 godinu). U Beninu živi 12 milijuna stanovnika, najviše katolika, muslimana i animista, a ljudi se najviše bave poljoprivredom. Marijine sestre pomažu bolesnicima jer je to karizma Družbe. Sestre rade u ambulanti i bolnicama, ali posjećuju sela i bolesnike u njihovim kućama. Prva zadaća bila je poučiti majke kako ispravno hraniti djecu. Sestre su donosile hranu dobivenu iz donacija i razdjeljivale ju svima potrebitima. Prioritet je posvetiti se bolesnima i napuštenoj djeci. U Beninu imamo dva internata za napuštenu djecu, u svakom 45-ero djece. Sestre se bave poljoprivredom i u svom vrtu uzgajaju hranu za tu djecu, a uzgajaju i domaće životinje. Uzdržavanje i školovanje djece pomažu dobročinitelji. Sestre su posvećene školovanju djecu bez mogućnosti, a ponekad je to vani na otvorenom jer nema školske zgrade. Djeci treba pomoć svake vrste; od pribora za pisanje i knjiga do hrane, dok su u školi, a nastava traje cijeli dan! Djeca su najugroženija i zato njima sestre posvećuju najviše pažnje. Zbog loših životnih uvjeta i siromaštva u selima su često bolesti među djecom i stanovništvom. Sestre imaju priručnu ljekarnu s lijekovima kamo bolesnici i majke s djecom dolaze iz najudaljenijih sela kako bi dobili potrebno za liječenje. Zahvaljujem na podršci i svakom daru koji jeste ili želite darovati misiji kako bi i naša djeca u Beninu mogla nastaviti školovanje“, rekla je s. Justine.

Milodar skupljen na misnim slavljima u Misijsku nedjelju namijenjen je za pomoć misijama, a kao uvod u misijsko djelovanje u retfalačkoj župi bila je hvalevrijedna akcija Misijske skupine „Zrnca ljubavi“ i volonterki gornjogradske župe Mirne i Ruže Matanovac koje su nudile u Nedjelju zahvalnicu (4. listopada) kolače i rukotvorine ispred retfalačke crkve te su župljani priložili 4.100 kuna za siromašnu djecu Benina, a volonteri uručili Marijinim sestrama. Ta je župa u Osijeku dobrotvorno prepoznata 2004. kada je organizirano počela pružati potporu misijskom radu DMS u Beninu, a školovanje putem kumstava zaživjelo je četiri godine kasnije. Danas se siročadi i gladnima u Beninu može pomoći i darom za „Marijine obroke“ pa i volontiranjem. Sestre otvaraju petu školu gdje djeci daju obrok iz programa Marijinih obroka, a u školskoj kuhinji dobiveni obrok djeca podijele na više porcija, nose kući da nahrane sestru ili brata.