novosti_20161105

Novi blaženici katoličke crkve (Kosovo – Skadar)

Među trideset i osam albanskih mučenika, koji su 5. studenog 2016. u albanskom Skadru proglašeni blaženima, su i dvojica Hrvata: fra Serafin Glasnović – Kodić iz Janjeva i don Anton Muzić iz Vrnavokola, kod Letnice na Kosovu. Ubijeni su iz mržnje prema vjeri, za vrijeme komunističkog režima. Misno slavlje i obred beatifikacije u skadarskoj katedrali predvodio je Papin predstavnik i pročelnik Zbora za proglašenje svetih kardinal Angelo Amato, a suslavio je i generalni ministar Reda manje braće fra Michael Anthony Perry. Na svečanoj Misi proglašenja blaženim sudjelovalo je i više od osam stotina hodočasnika iz Dubrovačke i Požeške biskupije te Zagrebačke nadbiskupije,  porijeklom iz Janjeva i Letnice koje su predvodili predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić te dubrovački i požeški biskupi Mate Uzinić i Antun Škvorčević, uz prisutnost Tome Vukšića, vojnog biskupa u BiH i Pere Sudara, pomoćnog biskupa vrhbosanskog.

Na misnom slavlju sudjelovale su i naše sestre porijeklom iz Vrnaokola s Kosova. Blaženi don Anton Muzić je brat od djede naše s. Jozefine koja je zajedno sa svojom braćom i sestrama prisustvovala na slavlju kao bliži rod novoga blaženika. Tijekom hodočašća sestre su posjetile rodnu kuću blaženika u Vrnaokolu, te mnoga druga mjesta na Kosovu.

Bila je velika čast i radost biti dionikom  ovoga velikoga slavlja, neka sve prati zagovor 38 novih mučenika posebno blaženog don Antona i fra Serafina.