novosti_20161009_02

Primanje misijskog križa

Misionari nisu oni koji grade škole i bolnice u siromašnim krajevima nego oni koji žive i svjedoče Isusa Krista tamo kamo idu.“ U ovoj rečenici vlč. Tonija Štefana, ravnatelja papinskih misijskih djela u Hrvatskoj može se sažeti današnj dan, dan primanja misijskoga križa s. Ivančice Fulir iz Družbe Marijinih sestara čudotovorne medaljice. S. Ivančica je misijski križ primila u svojoj rodnoj župi – Plamotićevoj u Zagrebu,  gdje je rođena i odrasla, a njeno misijsko zvanje je zajedno s njom raslo pod pogledom Isusovim u župi kod Isusovaca. Nakon završenoga fakulteta i volontiranja u Africi stupila je u Družbu Marijinih sestara čudotvorne medaljice. Marijine sestre također već nepunih 30 godina djeluju kao misionarke u Beninu. Tamo u dalekom Beninu sazrelo je i Ivančicino misijsko zvanje. Poseban i radostan bio je današnji dan. Na misi je bila prisutna i časna majka s.Irma Makše i provincijalka hrvatske provincije s. Kaja Ljubas, roditelji s. Ivančice te veliki broj sestara koje su svojim prisustvom došle posvjedočiti zajedništvo i ljubav sa novom misionarkom. Misijski križ koji je primila s. Ivančica kroz dugih 20 godina djelovanja u Beninu nosila je s. Natalija. U njega su utkane i žrtve i ljubav njenoga djelovanja u Beninu. S. Natalija se iz Benina vratila radi bolesti a njeno misijsko djelovanje nastavlja se i povezuje u križu koji će s. Ivančica nositi u Ukrajini.

Misijski poziv je veliko bogatstvo za cijelu crkvu. On pokazuje kako je Crkva lijepa i živa, kako je Duh Sveti u njoj prisutan i zove i šalje uvijek nove svjedoke da cijelom svijetu navještaju Božju ljubav. „Tvoj život i redovnički i misijski poziv je čudesan znak. Kako mora biti velik i dobar Bog da je sebi za službu izabrao ovako divnu i čudesnu misionarku!“ rekao je u propovijedi vlč. Toni. Dalje je naglasio i to da je Isus na dan uzašašća na nebo, na dan svog rastanka s učenicima, cijeloj crkvi uputio poziv:“ Idite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju! Isus nam nije rekao: ostanite tu, nego idite, ne bojte se, navješćujte Radosnu vijest cijelom svijetu!“

S.Ivančica za desetak dana odlazi u Ukrajinu, u Zakarpatje gdje će zajedno sa još jednom sestrom. započeti svoje misijsko poslanje. Našu novu misionarku pratimo molitvom i njene puteve prepuštamo u ruke Božjoj providnosti.

s. Jelica Jukić