IMG-20221126-WA0009

Proslava Gospe čudotvorne medaljice

ZAGREB – Marijine sestre čudotvorne medaljice na zagrebačkom Srebrnjaku, u subotu 26. studenog, svečano su proslavile blagdan svoje nebeske zaštitnice Gospe čudotvorne medaljice. Misu u samostanskoj kapeli predvodio je vlč. Luka Premelč, duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, uz koncelebraciju preč. Marka Kovača, kancelara Zagrebačke nadbiskupije.

U svojoj propovijedi vlč. Premelč kazao je da kada se živi po Božjim smjernicama, zapovijedima i uputstvima sve će biti dobro. Dodao je kako nema tako loše situacije i toga što ovaj svijet donosi „da bi nas moglo slomiti i nadjačati, jer je Bog s nama”.

„To smo promišljali ovih dana, posebno u ovome tjednu po svetkovini Krista Kralja. S Bogom nema straha. Što god se dogodi nema straha. ”Uzdignite glave! Ja sam s vama”, to nam sam Isus poručuje. To nas podsjeća majka Marija. ‘Idi za Isusom čini što ti on kaže’. To je put vječnoj sreći i radosti. To je put njemu. Sigurno smo i u svojim životima osjetili da su nas teške situacije dovele k njemu i na tome želimo danas svi zahvaliti. Zahvaliti dobrome Bogu i Majci Mariji za tolike milosti, ali ova riječ ‘Što god vam rekne učinite’ od nas traži djelatni pomak, akciju življenje, ne čekanje, ne gledanje”, istaknuo je vlč. Premelč.

Propovijed je završio molbom Isusu da pomogne da se nikada ne udaljimo od njega, te da se on ne udalji od nas kada se mi udaljimo svojim grijesima.

„Pomozi mi da budem tvoj još više. Upravo s tom odlukom pođimo s ovoga slavlja. Želim činiti ono što ćeš mi ti reći, bez straha hodati ovim svijetom jer sam tvoj. To ne dam i toga se neću odreći. Želim biti tvoj, želim biti kršćanin životom. Pomozi mi da se vidi u mome životu da sam tvoj. Majko Marijo zagovaraj nas, izvuci iz teških situacija i doprati nas do Isusa. Molimo Gospodina da učvrsti našu vjeru i pouzdanje, da blagoslovi sve nas naše obitelji i da nas učini vjernim svjedocima ovome svijetu”, zaključio je na kraju propovijedi vlč. Premelč.

Misno slavlje, osim samih Marijinih sestra, okupio je i veliki broj štovatelja Gospe čudotvorne medaljice.

 

ŽEPČE- Proslava blagdana 

 
Kao i svake godine pripremali smo se zajedno sa štovateljima čudotvorne medaljice moleći krunicu i devetnicu u crkvi devet dana. Na sam blagdan, svečano misno slavlje u 17 sati predvodio je vlč. Marko Majstorović, župnik iz Novog Travnika. U koncelebraciji su bili salezijanci – don Jozo Matijević, don Mirko Barbarić i don Ivan Širić, te naš župnik – prečasni Predrag Stojčević. Na misnom slavlju bile su nazočne i sestre milosrdnice.
Okupio se velik broj štovatelja, oko stotinjak, a tu su bili i naši vrijedni pjevači koji su svojim pjevanjem uljepšavali cijelu devetnicu i sam blagdan.
Na samom početku svoje homilije, vlč. Marko istaknuo je da je poseban blagoslov to gdje sestre djeluju i rade u župi. Potaknuo je vjernike da podržavaju svoje sestre i mole, posebno za nova duhovna zvanja. Također je spomenuo da po zagovoru Gospe od čudotvorne medaljice možemo zadobiti mnogo milosti, ako s vjerom i pouzdanjem nosimo medaljicu.
Nakon završetka misnog slavlja vlč. Marko podijelio je svečani blagoslov te smo poslije toga nastavili naše druženje u prostorijama pastoralnog centra. Za sve nazočne pripremili smo domijenak gdje smo se zadržali u veselom ozračju. Poslije toga nastavili smo druženje kod zajedničkog stola u dnevnom boravku sa svećenicima i sestrama.
Zahvalni smo Bogu za našu družbu i sestre koje se požrtvovno daju i služe drugima čineći dobro. Na poseban način zahvaljujemo vlč. Marku, našem župniku Predragu koji je puno toga doprinjeo te ostalim vjernicima koji su se okupljali tih dana u našoj crkvi. 
Želimo svima Božji blagoslov u vremenu Došašća koje nas vodi prema Božiću.
 
                                                                                                                                 S. Martina