novosti_20140921_01e

Provincijalni kapitul Hrvatske provincije Marijinih sestara

U Osijeku u provincijalnoj kući Marijinih sestara Hrvatske Provincije Strossmayerova 141 od 18. do 21.rujna 2014. održan je jedanaesti redoviti Provincijalni Kapitul. Tema Kapitula je bila: „Otvorimo vrata Kristu i potrebnima.“ Kapitulu su nazočili vlč. Anton Lavrić duhovni asistent Družbe, s. Irma Makše vrhovna voditeljica, s. Kaja Ljubas Provincijalna poglavarica, sestre savjetnice te izabrane izaslanice. Radnom dijelu Kapitula predhodila je jednodnevna duhovna obnova koju je predvodio fra Ivica Petanjak, kapucin. Fra Ivica je zapitao sebe i nazočne kome treba prvo otvoriti vrata Kristu ili potrebnima? Zapravo koga staviti na prvo mjesto? Mi kršćani vjerujemo da ako nam je Isus na prvom mjestu i ako Njemu otvorimo vrata otvaranje vrata potrebnima nije upitno! Jer On nam je snaga i uzor u otvaranju prema drugima. Fra Ivica je također stavio naglasak na vraćanje na izvore, ali ne ostati na izvorima jer izvor teče…

Drugi dan bio je radni kojem je predsjedala s. Kaja Ljubas, provincijalna poglavarica. Uslijedilo je predstavljanje zajednica iz Radnih materijala. Predstavljena je povijest, sadašnje stanje te planovi pojedine zajednice za budućnost. Sudionice Kapitula su otvoreno i konstruktivno razmotrile stanje svake zajednice. Nakon rasprave sudionica svoja zapažanja i viziju za svaku zajednicu je iznijela s Provincijalka. Potom je uslijedilo razmatranje prijedloga pristiglih iz zajednica. Postavljana su pitanja čemu smo ostale vjerne, a gdje smo zakazale? Što bi trebalo obnoviti, a što promijeniti?

Unatoč visokoj starosnoj dobi koja se vidljivo povećala, krhkom zdravlju sestara, nedostatku zvanja i većim zahtjevima potreba vremena u kojem živimo još se neće niti jedna zajednica zatvoriti jer svaka na svoj način ima smisao postojanja i prema svojim mogućnostima vrši poslanje.

Pri kraju Kapitula pročitane su i analizirane odluke prošlog Kapitula, a potom su izabrane zastupnice za Generalni Kapitul koji će se održati u Ljubljani 4.1.2015.

Rad Kapitula zaključila je sestra Provincijalka, a svoj osvrt na rad Kapitula iznijeli su vlč. Anton Lavrić i s. Irma Makše nakon čeka se zaorio radosni i gromoglasni Tebe Boga hvalimo…

Zahvalne Gospodinu i našoj Gospi Čudotvorne medaljice koji su ovo djelo izvodili po nama kročimo smjelo naprijed otvorenih vrata Kristu i potrebnima!
s. Ivana Vidoš