Kapitul_1

PROVINCIJALNI KAPITUL MARIJINIH SESTARA ČUDOTVORNE MEDALJICE

Od 17. – 20.  rujna 2020. održan je redoviti Provincijalni kapitul hrvatske provincije Marijinih sestara čudotvorne medaljice.

Petnaest sestara, članica kapitula okupile su se u provincijalnoj kući u Osijeku, te kroz četiri dana promišljale o temi “Pozvani na svetost”. Kapitul je započeo jutarnjom molitvom i euharistijskim slavljem na čast Duhu Svetom. U prijepodnevnim satima p. Ike Mandurić, DI održao je sestrama prigodni nagovor i euharistijsko klanjanje. “Svetost ne možemo postići svojim snagama. Samo Duh Sveti nam može dati milost za to. Naš poziv je Božja ideja i njegova inicijativa. Bog te je odabrao i pozvao da budeš sveta jer te ljubi. On se želi proslaviti po svakoj od nas, a na nama je da svu slavu damo Bogu, sve svoje talente i snove prepuštajući svoj život u njegove ruke, da nas On sam učini svetima” – naglasio je p. Ike

Kapitul je otvorila i njime predsjedala s. Kaja Ljubas, provincijalna poglavarica, koja je na početku imala izvješće o provedenim odlukama i događanjima od prošlog kapitula, zaključivši da je najveći uspjeh koji je kroz proteklih šest godina ostvaren Projekt apostolata čudotvorne medaljice. S. Magdalena Barešić, koordinatorica projekta izvijestila je o početcima rada, osnutku udruge Štovatelja BDČM te širenju apostolata na osam podružnica. S. Jelena Lončar kratko i sažeto je izvjestila prisutne na kapitulu o radu s mladima i ljetnim kampovima. U radu Kapitula članice su izabrale tajnicu s. Danijelu Jukić i moderatoricu s. Mariju Babić. Drugi dan kapitula pridružio nam se naš duhovnik Družbe p. Dario Grbac, koji je vjerno bdio nad našim radom te nam davao dragocjene savjete, vodio euharistijska slavlja i bio sestrama na raspolaganju za razgovor.

Svaka sjednica kapitula započinjala je molitvom Duhu Svetom te molitvoma Blaženoj Djevici Mariji za uspjeh kapitula. Okupljene članice kapitula su razmišljale, razgovarale te donosile odluke i prijedloge za budućnost Provincije i Družbe. Temeljito smo proradile materijale koje su izradile članice Vrhovnog vijeća nadahnute apostolskom pobudnicom pape Franje “Radujte se i kličite”, a koje su sestre prošle na kućnim kapitulima te poslale svoje prijedloge. Sagledale smo koje su u našem konkretnom životu zapreke svetosti, a što nam pomaže na putu ostvarenja (strpljivost, poniznost, zajedništvo, apostolska odvažnost, neprstalna molitva, radost, budnost, marijanska duhovnost…)

  Pri kraju rada izabrane su zastupnice za GK, te smo oblikovali zapisnik, odluke i prijedloge koje ćemo razmatrati na Generalnom kapitulu. S. Kaja, provincijalna poglavarica, zahvalila je svim članicama na aktivnom i zauzetom sudjelovanju kojim su svaka na svoj način dale lijepi doprinos radu i uspjehu kapitula.

Kapitul je završio u lijepom sestrinskom raspoloženju, molitvom Vječne devetnice i himnom Veliča te hodočašćem svih sudionica u Marijansko  svetište Aljmaš. Tu smo zahvalili našoj nebeskoj Majci što je svojim zagovorom bila kroz sve ove dane s nama. Njezin majčinski pogled i zrake milosti neka nas snaže na putu svetosti kojim ćemo sada obnovljene, laganijim korakom hititi.