novosti_o_20160910_01

Redovnički dan u BiH

U Žepču 10. rujna 2016. godine održan je XIX. redovnički dan u KŠC „Don Bosco“. Okupilo se oko 160 redovnica i redovnika, a tema ovog susreta bila je milosrđe i kontemplacija.

Prvo izlaganje „Ispovijed – sakrament Božjeg milosrđa“ održao je fra Josip Ikić, prof., misionar milosrđa, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene. U svom izlaganje istaknuo je kako “pape neumorno upućuju hitne pozive cijeloj Crkvi da ponovno otkrije i „oživi“ sakrament pomirenja, jer preko ovog sakramenta – koji je u velikoj krizi – možemo susresti i „dotaknuti“ Božje milosrđe. Drugo izlaganje – sažet prikaz pisma „Kontemplirajte“ Bogu posvećenim muškarcima i ženama na tragovima Ljepote pročitao je uime odsutnog predsjednika Konferencije VRPP fra Miljenka Šteke vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Ševo.

Tko ne ostane u Kristu, neće moći ništa dati svijetu, ništa učiniti na preobrazbi strukture grijeha. Bez duljih trenutaka klanjanja, molitvenog susreta s Božjom riječju, iskrenog dijaloga s Gospodinom naše zadaće lako postaju besmislene, gubimo snagu zbog zamora i teškoća i naš žar se gasi. Crkva ima prijeku potrebu za dubokim dahom molitve, a kontemplativne osobe moraju prijeći na nove modalitete duha koji su u okružnici nabrojeni u šest točaka.“

Nakon drugog izlaganja uslijedila je stanka, a zatim rasprava koju je vodila moderatorica Redovničkog dana s. Ljubica Stjepanović, članica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije. Na početku euharistijskog slavlja u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Žepču sve prisutne pozdravio je župnik vlč. Predrag Stojčević.  Misno slavlje predslavio je biskup Pero Sudar u koncelebraciji s tridesetak svećenika, a homiliju je izrekao provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, OFM. A euharistijskog slavlje uzveličao je svojim pjevanjem mješoviti župni zbor župe.

Nakon euharistije uslijedio je kratki domjenak u KŠC, a program se nastavio oko 15:00 sati obilaskom i upoznavanjem KŠC  u pratnji don Milana Ivančevića i don. Danijela Vidovića. Svojim kratkim programom o životu don. Boska i rekreacijskim programom uljepšali su nam ovaj susret animatori salezijanske mladeži. Oko 17 sati u prigodnoj riječi zahvale skup je zatvorila potpredsjednica KVRPP BiH s. Kata Karadža.