novosti_o_20160725

S Marijom u godini milosrđa u Cresu

Na prekrasnom otoku Cresu u franjevačkom samostanu od 18. do 25. srpnja 2016. godine Marijine sestre čudotvorne medaljice u zajedništvu s Nacionalnim centrom Vojske Bezgrešne po četvrti puta s mladima su bile u ljetnom kampu. Kroz ove dane Gospodin se pobrinuo da s nama budu franjevci konventualci o. Zdravko Tuba, nacionalni asistent VB i o. Stjepan Brčina, magister postulanata. Braća su nas vodili kroz kateheze i teme o Marijinoj poniznosti, jednostavnosti…. Razmišljanja naših susreta usmjerili smo na primanje života kao dara, na grijehe koji nas razaraju i koče u našoj otvorenosti prema Bogu i prema drugima te milosrđu koje nam Gospodin uvijek na novo daruje po Posrednici svih milosti. Ukoliko smo zatvoreni za milosti od Gospodina postat ćemo poput komadića stakla koje nitko više ne može spojiti.  Bog je bogat milosrđem i on nam poklanja svoje milosrđe iz dana u dan, a ono je korijen svih dobrih djela. Molitva i kontemplacija nas uvode u Božju ljubav koja se prelijeva iz našeg života na druge ukoliko smo otvoreni prema drugima.

O bogatstvu darova koje smo primali svakoga dana mogli smo razmišljati pred Presvetim Oltarskim Sakrametnom, slaviti u otajstvu Euharistije i primati milosrđe po sakrementu Pomirenja.  Kroz radionice smo produbili svoja razmišljanja i obogaćivali se talentima jedni od drugih kako bi sve to mogli prenijeti u svoj život, svoje obitelji među prijatelje i postati oni koji će bacati snopove zlatne svjetlosti drugima.  Marija je bila ona koja nas je sve dane zagrlila svojim plaštem majčinske ljubavi i slušala naše molitve koje smo joj upućivali moleći krunicu pred kipom BDM i razmišljajući o Otajstvu Isusovog života.

Vrhunac predanja svih naših mladih bila je svečana nedjeljna Euharistija 24. srpnja koju je predslavio o. Zdravko. Po prvi puta mladi su pod svetom misom u zajedništvu svih vjernika svoj život posvetili BDM primivši čudotvornu medaljicu oko svog vrata, vidljivi znak ljubavi i predanja Bezgrešnoj.

Hvala Gospodinu na svim milostima kojima nas je obasipao kroz sve ove dane. Neka nas ispuni njegova beskrajna ljubav kako bi se prelila na sve ljude koje nam On šalje na naš životni put. Neka nas obdari svojim milosrđem da poput naše nebeske majke Marije prihvaćamo radosno iz ruku njenog Sina nacrt milosti koji nam je odvijeka namijenio nebeski Otac.

o. Zdravko Tuba, OFM Conv.
s. Slavica Tubak, Marijina sestra

 

******************************

A što o svemu tome kažu mladi????

Po prvi puta odlučio sam ići u ljetni kamp na Cres kojeg su vodile Marijine sestre s. Jelena i s. Slavica. Prije polaska na Cres mislio sam da će nam tamo biti jako dosadno kako su mi pričali moji prijatelji. No bilo je se skroz drugačije. Kada smo stigli podijelili su nas u skupine. To mi se nije svidjelo jer sam mislio da ću biti sam i da ni s kim neću razgovarati. No ubrzo smo se svi sprijateljili i družili. Svaki dan smo imali radionice koje su bile jako zanimljive i poučne. Također smo imali i predavanja o našoj vjeri koja su sve vise otvarala srce Bogu i Isusu. A za kraj najsvečaniji trenutak našeg boravka na Cresu u nedjelju 24. srpnja pod Sv. misom u zajedništvu svih vjernika svoj život smo posvetili Blaženoj Djevici Mariji primivši čudotvornu medaljicu oko svog vrata, vidljivi znak ljubavi i predanja Bezgrešnoj. Jako mi se svidio Cres i boravak na njemu te sve radionice i predavanja koja su mi otvorila srce da i iduće godine odem na Cres kako bi još više svoj život posvetio Bogu, te Blaženoj Djevici Mariji.

Ivan Abramušić, župa sv. Antuna Padovanskog-Žepče

 

 *****************************

Ljetovanje na Cresu je susret za pamćenje. Uistinu je predivno vidjeti kako nas Gospodin iz godine u godinu okuplja i mijenja nas i naše poglede na svijet. On, osim toga stvara, izgrađuje i produbljuje naše odnose što medu nama, što s Njim samim. Ova godina je također posebna jer smo se imali priliku posvetiti Bezgrešnoj i postati njezina mlada vojska. Naravno toga ničeg nebi bilo da nema naših divnih sestara i svećenika koji su uvijek otvoreni za druženje i razgovor s nama. Od srca zahvaljujem na otvorenosti i nadam se da ćemo se, ako Bog da ponovno sresti.

Dora Bezjak, župa Dobrog pastira Brestje, Klara Pezelj, župa sv. Benedikta-Blaškovec

 

 *****************************

Moje iskustvo na Cresu kroz ovih sedam dana nije bilo samo ljetovanje, štoviše, za mene je bila i duhovna hrana. Na ovu duhovnu obnovu sam došla sa svoje dvije prijateljice i ono što smo doživjele bilo je nezaboravno iskustvo jer smo osjetile zajedništvo i prisustvo samog Isusa Krista. Uz ugodno druženje, more i dvije predivne Marijine sestre, s. Slavicu i s. Jelenu, ovo ljetovanje je bilo jednom riječju neopisivo. Tako da smo doma otišle osim preplanule hrvatskim suncem također zadovoljne u svojoj duši.

Gabrijela Udoviči, župa sv. Antuna Padovanskog-Žepče