IMG-20211010-WA0064

Seminar za medicinske sestre redovnice: Gospodine, daj da ozdravim

U pastoralnom centru varaždinske biskupije u Ludbregu od 8-10. listopada 2021. godine održan je seminar za medicinske sestre redovnice na temu: Gospodine, daj da ozdravim. Povjerenstvo za medicinske sestre koje djeluje pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji organiziralo je ovaj seminar na kojem se okupilo 30-ak sestara raznih družbi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Voditelj je bio mons. Bože Radoš, biskup varaždinske biskupije.

Prvo predavanje biskup Radoš započeo je uzevši „precizne“ naočale sv.Luke, koji ima dobro oko i pomalo snagu mašte da detaljno opiše Isusa liječnika u ordinaciji svijeta. Naglasio je Isusov pogled pri susretu s raznim bolesnicima, Njegove ispružene nježne ruke, brze korake koji trče da očiste prljavštinu čovjeka.

Drugi dan susreta biskup je započeo kroz pedagoški vid Krista liječnika duše i tijela, pomno razloživši prispodobu o milosrdnom Samarijancu:

I. Vidi ga – pregled …Dopustiti da me vidi, pregleda!

II. Sažali se – empatijski pristup … Dopustiti da me voli, da budem ljubljen od Boga!

III. Priđe – međusobno povjerenje… Dopustiti da mi se približi!

IV. Polu mrtav – dijagnoza… Dopustiti da mi uspostavi dijagnozu!

V. Povija mu rane, zalivši ih uljem i vinom – potpuni ‘farmakološki’ tretman. Liječnička torba s lijekovima ( uljem i vinom) uvijek mu je pri ruci. Dopustiti mu da me njeguje!

VI. Posadi ga na svoje živinče. Vodstvo bolesnika, duhovno vodstvo. … Dopustiti da me vodi!

VII. Pobrini se za njega – … Dati se ‘hospitalizirati’ do potpunog izlječenja – socijalizacija! Za cjelovito ozdravljenja treba zauzeti svoje mjesto u gostinjcu/Crkvi.

VIII. Kad se vratim, ako više potroši, platit ću ti. … Dopunsko osiguranje. Plaća osobno, plaća sobom… Dopustiti Bogu da (O)sobom plati za me cijenu (moga) ozdravljenja/spasenja!

Popodnevno vrijeme sestre su posvetile posjeti svetištu Krvi Kristove, gdje im je domaći župnik mons.Đurkan predstavio povijest župe i svetišta, te proveo kroz dvorac Batthyany. U tišini subotnjeg popodneva posjetile smo i crkvu na otvorenom i zajedno molili križni put. Ovog drugog dana smo proslavili i 70-i rođendan s.Zore Pavić, koja nam je u vrijeme rekreacije pripovijedala zgode iz svog dugogodišnjeg rada na području sestrinstva i redovništva.

Nedjeljno predavanje biskupa Radoša još je dodatno podcrtalo kakav je put nas medicinskih sestara redovnica, koje na putu od Jeruzalema do Jerihona, na putu krvavog uspinjanja susrećemo ranjene osobe koji s nama dijele svakodnevni hod. Prispodoba završava riječima:“ Idi, pa i ti čini tako!“Lk 10,37, rekao je biskup i ohrabrio nas da se ne umorimo noseći vino i ulje ranjenom čovjeku.

Susret je završio slavljem svete mise zajedno s vjernicima u ludbreškoj crkvi Presvetog Trojstva.