naslovna_20150516

Seminar za predstojnice i savjetnice

Na razini Družbe u Blaškovcu je 15 i 16 svibnja održan seminar za predstojnice i savjetnice. Budući da smo u godini posvećenog života tema je bila pod tim vidikom. Seminar je vodio dr. p Mijo Nikić DI.

TEMA: Uloga poglavara u vođenju zajednice.

Uspjeh zajednice ovisi o uspješnosti i zrelosti poglavara kao i članica zajednice.Česte su blokade zato je važno upoznati sebe prihvatiti sebe i druge, Važna je spremnost za promjenu i obraćenje kao i potisnute emocije i psiho traume.

Prvotna zadaća poglavara je služenje te pomoć u ostvarivanju povjerenoga poslanja zajednice -Družbe. U molitvi i razmišljanju pred Bogom pitati što Bog hoće i koji su njegovi ciljevi i planovi s nama.Važne su metode rukovođenja zajednice a posebno odgajanje redovnika da svjesno i slobodno u nasljedovanju Isusa Krista po svetim zavjetima.Poglavar se treba pozivati na Evanđelje i Konstitucije, treba biti dosljedan u onome što smo izabrale.Poglavar vlastitim životom daje primjer i traži da se živi po prihvaćenim normama i Pravilima odnosno po Evanđelju , dakle kako je živio Isus Krist.

Nakon predavanja smo u radu po grupama razmišljali o zadanim temama i tekstovima za bolji suživot u zajednici. Vrhunac je bilo Euharistijsko slavlje gdje smo obje Provincije sudjelovale pjesmom i molitvom.

Bilo je i iznenađenje dvije djevojke su u suradnje s p. Mijom u kratkom prikazu pokazale prihvaćanje dobrih djela iako baš nije onako kako sami planiramo važno je uvidjeti da sve na kraju izađe na dobro.

Seminar je završio svečanim ručkom kojeg su nam pripremile sestre u Blaškovcu. Nakon ručka smo se uptili kućama nadajući se da će seminar donijeti plodove u našim zajednicama. Zahvaljujemo Časnoj Majci, provincijalkama s. Kaji i s. Slavici u organizaciji seminara kao i sestrama u Blaškovcu.

s. Cecilija Firić

 

Upoznaj, prihvati i zavoli sebe i druge

S osobitom radošću došla sam na seminar, koji nam je ove godine održao p. Mijo Nikić DI, prigodom susreta predstojnica i savjetnica na razini Družbe.

Poznajući p. Miju i njegov stil, način i metode iz raznih prijašnjih susreta, predavanja i seminara te iz literature koju je napisao, poželjela sam ponovno osvježiti svoja znanja i malo pogledati „očima psihologa“ na svagdašnji život, na poteškoće koje sa sobom nosi.

Budući da je svatko od nas stvoren na sliku Božju, također je sam sebi jedna velika tajna, jedna nepoznanica, otajstvo…Ono božanski lijepo u nama što je odraz Božje ljepote, istine i dobrote često je zamagljeno ili umanjeno pomanjkanjem ljubavi tj. grijehom. Pozvani smo upoznati, prihvatiti, zavoljeti i mijenjati sebe, tj rasti do ljudske, kršćanske i redovničke zrelosti. Na tom putu često nailazimo na blokade, a one mogu biti svjesne: vlastita zloća i nespremnost na obraćenje, i nesvjesne: potisnute emocije i psihotraume.

Što je netko zreliji to je samokritičniji prema sebi, a milosrdniji prema drugima. A naš hod prema zrelosti počinje upoznavanjem samog sebe. Malo je ljudi koji poznaju i nastoje upoznati sami sebe. Većinom je to neko površno promišljanje onog što radimo ili trebamo uraditi, a ostaje nam skrivena naša nutrina, naše nesvjesne motivacije , potisnute emocije, skriveni motivi koji nas pokreću na djelovanje. Ključni čimbenik u procesu upoznavanja sebe, jest iskrenost pred samim sobom, koja se ostvaruje kroz svakodnevni ispit savjesti i čestu ispovijed. Nije dovoljno samo prepoznati i priznati svoje krive odluke, propuste i grijehe nego dublje poniknuti u svoje srce i pitati se zašto nešto činim, zašto ponavljam uvijek istu pogrešku. Drugi izvrstan način da upoznamo sebe jest da spremno i zahvalno prihvaćamo ono što drugi vide na nama, a mi to ne primjećujemo, te nas manje ili više dobronamjerno upozoravaju na naše dobre i loše osobine. Što smo zreliji lakše i bezbolnije prihvaćamo kritiku, istinu o sebi. I treći naj izvrsniji način je stati pred Boga u molitvi. Isus, kao najbolji psihoterapeut najbolje poznaje i proniče svaku dušu. On nam najviše može pomoći da upoznamo sami sebe jer nas bezuvjetno ljubi. Spoznaja sebe da sam grešnik, da sam slab, da su istinite Isusove riječi:“Bez mene ne možete ništa učiniti!“ , a ipak sam ljubljeno dijete Božje, unosi u dušu duboki mir i istinsku radost.

Drugi korak u rastu prema zrelosti je PRIHVATITI sebe. Vidjeti sebe u istini, imati hrabrosti imenovati svoje strahove, najdublje emocije, agresivnost, ali i sve dobre osobine stavlja nas pred izbor, da prihvatimo tu istinu ili da bježimo od nje, gradeći razne maske ispod kojih se krijemo. To je jedan proces u kojem nam Isus pomaže jer nas On, ne samo poznaje nego i prihvaća s ljubavlju. Ovo prihvaćanje s Božje strane pomaže nam da i mi prihvatimo sebe. Ako me Bog, koji me stvorio, prihvaća ovakvog kakav jesam, zašto onda ja ne bi prihvatio sam sebe. Ovo prihvaćanje vlastitog bića ima čudesne učinke, jer nas oslobađa od strahova i bijega od sebe, ali također nam otvara put da prihvatimo druge s ljubavlju, upravo onako kako Gospodin nas prihvaća.

Treći korak je zavoljeti sebe da bi mogli autentično i nesebično voljeti druge. To je moguće tek onda ako smo doživjeli da smo prihvaćeni i voljeni. Temeljno iskustvo ljubavi svatko od nas prima u obitelji gdje kroz roditeljsku ljubav dolazimo do iskustva Božje ljubavi. Ako je netko doživio zapostavljanje, nebrigu, hladnoću i neprihvaćanje obično ima osjećaj manje vrijednosti, sklonost depresiji ili silnu potrebu da bude voljen, što se može pretvoriti u narcizam. Isus donosi najbolji način da zavolimo sebe, a to je povjerenje da nas Bog neizmjerno ljubi, da se za nas brine i sve nam okreće na dobro. To povjerenje je ujedno i najčudesniji lijek koji odgoni svaki strah, u dušu unosi mir i radost, te pokreće skrivene pozitivne energije da možemo činiti dobro i nesebično voljeti druge.

Put prema zrelosti podrazumijeva jedan duhovni rast, trajno obraćenje i to na razini razuma gdje smo u svjetlu Božje Riječi pozvani usklađivati svoje misli s Božjim i svoju volju s Božjom voljom kako bi donosili prave odluke u slobodi Božje djece. Obraćenje na razini emocija koje pokreću naše djelovanje je veoma teško i složeno. Potrebno je umirati svojim nerazumnim prohtjevima, svojoj sebičnosti. Emocije treba oplemeniti i razumno, kontrolirano izražavati. Tada one postaju pokretači našeg pozitivnog djelovanja i rasta u nesebičnoj ljubavi. Napose je važno pročistiti i kontrolirati svoje nagone, ovladati njima, a ne robovati. To uključuje askezu da znamo odgoditi ili uskratiti sebi neke dopuštene užitke da postignemo nadmoć duha nad tijelom. Tada naše tijelo uistinu može biti hram Duha Svetog i nositelj naše duhovne stvarnosti, stvoreno da se posveti i proslavi s Kristom u vječnosti.

Bog ne odustaje od nas, beskrajno nas ljubi strpljiv je, blag i milosrdan. Uvijek nas iznova potiče, da ne živimo po tijelu i njegovim sklonostima, nego da se ravnamo po Duhu, da urazumljujemo svoje emocije i potrebe. Ljubav i služenje na koje nas Isus poziva, traže od nas samozataju i umiranje vlastitim prohtjevima i sebičnosti. Ako prihvatimo tu dinamiku križa, tada naš život postaje blagoslov za druge i plodan dobrim djelima, punina radosti, život u izobilju.

U daljnjem radu po grupama dopustili smo da nas zahvati Riječ Božja kroz ps 139. Pronikni me svega Bože…razgovarali smo o odnosima unutar zajednice, o ulozi poglavarice, o konfliktima i načinima pristupa, te smo podijelile svoja iskustva.

Svi smo doživjeli jedno duhovno osvježenje, otvorenost, radost i istinsko obogaćenje, na čemu od srca zahvaljujemo Bogu i našim poglavarima koji su nam to omogućili. S. Danijela nam je pripremila prezentaciju o proslavi desete obljetnice rada sestara u Ukrajini i posjeta toj zajednici, gdje smo vidjeli široko polje djelatnosti koje imaju sestre i Lazaristi. Osobito nas je razveselio jedan dramski prikaz koje su imale dvije djevojke iz Zagreba na temu „Napuknuti vrč“. Naš susret je završio u subotu sv. Misom u podne, zajedničkim objedom i druženjem. Pater Mijo nam je u svojoj propovijedi rekao značajne riječi pape Franje: „Idite, probudite svijet“. Tako smo se s tim poslanjem razišli, s više nade i osmjeha, put svojih zajednica…

s. Samuela