blaskovec_5.

ŠEST POSUDA ZA ŠEST DANA

I ako se neki događaji poput rođendana, imendana, blagdana ponavljaju svake godine, svaki put, ovisno o pripremi i disponiranju postaju novi, doživljavaju se na nov način. Tako je i naša zajednica u Blaškovcu i ovogodišnji Družbin blagdan doživjela i proslavila na poseban , nov način. Da je tome tako potvrdile su konstatacije sestara na kraju dana: Ma baš je bilo lijepo, svečano. Uvijek je lijep naš blagdan, ali ove godine nekako posebno…itd.

Za blagdan smo se pripremale devetnicom i trodnevnicom. Kroz devet dana molile smo Mariju da nam pomogne spoznati i ispuniti Božji plan s nama kako sa zajednicom tako i sa svakom ponaosob. Trodnevnici kao bližoj pripravi pridružili su se i naši vjernici molitvom krunice, Vječne devetnice i Euharistijskim slavljem. Vlč. Franjo Faltak, kapelan iz Sv. Ivana Zeline kroz dnevna čitanja otkrivao nam je Božje poruke, povezivao ih s Marijinim životom i pozivao nas da ih utjelovimo u svom životu.

Na samu svetkovinu Gospe od Čudotvorne medaljice sv. Misu  predlsavio je i propovjedao vlč. Ivan Vučak, župnik iz Krašića. Kapela prepuna vjernika, skladno pjevanje našeg župnog zbora, pet svećenika za oltarom, prekrasno uređena kapela sve je to slavlje uzdiglo na još jednu višu razinu. Prodorni glas vlč. Ivana iz kojeg je odisala živa vjera uzdizala je još više naša srca i duše u stvarnost koja se događa na oltaru.  Naša kapela je uistinu bila Kana Galilejska u kojoj se slavila Gozba ljubavi gdje je prisutna Marija kao posrednica i Isus koji obiljem napunja „naše posude“ najboljim vinom, kojeg je nažalost sve manje kako u redovničkim zajednicama tako i u obiteljima naglasio je vlč. Ivan.

Šest posuda je simbolika za svaki dan u tjednu po jedna posuda, a onda opet Gozba ljubavi za ponovno punjenje vinom tj. Svim onim što čini naš život sretnim, ispunjenim, izdržljivim… Naše posude će biti ispunjene najboljim vinom samo ako BUDEMO ČINILI SVE ŠTO NAM KAŽE ON-ISUS!

Na kraju Euharistijskog slavlja uslijedio je blagoslov medaljica. Bilo je dirljivo gledati kao prvi svećenici posežu za Čudotvornom medaljicom svjesni Marijine pomoći posredstvom medaljice. Slavlje se nastavilo i za obiteljskim stolom uz prepričavanje dojmova sa sv. Mise, smjeh, razgovor, pjesmu…

Hvala Bogu i Majci Mariji za ovakve oaze na našem putovanju koje ponekad kao da se događa u pustinji svakodnevice u kojoj su ovakve oaze vjetar u leđa za dalje…

s. Ivana Vidoš