Smrtni dan majke Leopoldine

Danas je za nas Marijine sestre poseban dan. U našim zajednicama je dan klanjanja i čašćenja Presvetog Oltarskog Sakramenta. U kući je prekrasno, mir, tišina – poželimo da je tako svaki dan. Odvijaju se i svakodnevne aktivnosti, a istovremeno se sestre izmjenjuju u Kapeli svaka prema svojim mogućnostima. Ma i više, jer za Isusa uvijek može više.

Ujedno je i spomendan – smrtni dan naše Utemeljiteljice Majke Leopoldine Brandis.

Sjećam se kad smo bili još u odgoju kako su nas naše odgojiteljice, posebno s. Magdalena i poglavari oduševljavali za povijest Družbe, a ujedno i za lik i djelo naše Utemeljiteljice. Osim redovnih proučavanja, tumačenja i pisanja koja smo imali svaki dan smo na smrtni dan Majke Brandis imali zadatak napisati joj jedno pismo – onako kako mi to želimo i po nadahnuću. To je na mene ostavilo poseban dojam. I sada čuvam ta pisma i povremeno pročitam. A već dugo nisam napisala takvo jedno…

Tko je ona bila?

Josipa Brandis, rođena je u Grazu 27. studenog 1815. kao najstarija kći od šestero djece grofa Henrika Adama Brandis i majke Marije. U djetinjstvu i u ranoj mladosti na njezin kulturni i duhovni život najviše je utjecala majka, koja je sama odgajala svoju djecu, što nije bilo uobičajeno u bogatim plemićkim obiteljima. Išla je u školu, u slobodno vrijeme voljela je svirati harfu, zanimala se i za slikarstvo. Nakon djetinjstva i u njezinim dvadesetim godinama roditelji su planirali njezin životni put, no ona je u svojoj nutrini osjećala Božji poziv. Nakon borbe sa samom sobom i razmišljanja odlučuje postati Milosrdnom sestrom.

21. studenog 1837. stupa u družbu Kćeri Kršćanske Ljubavi u Munhenu koju je osnovao sv. Vinko Paulski i sv. Lujza de Marillac. Svrha joj je njegovati bolesnike u bolnicama. i pravila im nisu dopuštala ostajati kod bolesnika u njihovim kućama preko noći, a to su bili najsiromašniji jer nisu mogli plaćati liječenje i njegu u bolnici. Vidjevši taj problem Majka Leopoldina ide preko slova Pravila i otvara novi put kršćanske ljubavi. U poslušnosti Božjem duhu rađa se u njoj odluka da sama odgoji djevojke koje će njegovati bolesnike po stanovima i noću bdjeti kod njih. U Ljubljani u kući sv. Josipa 16. srpnja 1878. na Blagdan Gospe Karmelske pronalazi tri djevojke iz udruženja Djece Bezgrešne. Duhovno ih odgaja, stručno osposobljuje i stavlja ih pod zaštitu Bezgrešne Djevice. Poslije jednogodišnje prakse rada u bolnici šalje ih kao – bolničke djevojke – njegovati bolesnike po kućama. Početak je bio ozbiljan. Povećavao se broj zainteresiranih djevojaka za tu novu djelatnost.

Prožeta duhovnošću sv. Vinka željela ju je prenijeti na mlade djevojke, a posebno poniznost, jednostavnost, pouzdanje u Božju providnost i predanost u Božju volju te veliko poštovanje ljudskog dostojanstva. Slično kao i Krist, Majka Leopoldina dotakla je siromahe tamo gdje ih je društvo zaboravilo. U molitvi, razmatranju i Euharistiji crpila je snagu za rast u ljubavi prema Bogu i ljudima.

Bolničke sestre ljube Boga u znoju lica svoga i radom svojih ruku. Sestre trebaju u svakom bolesniku gledati Krista patnika. Majka Leopoldina je govorila sestrama: «Bolesnički krevet je oltar, na kojem će te uvijek naći Krista.« Podsjećala ih je na Kristove riječi: «Što god učiniste jednom od moje najmanje braće, meni ste učinili (Mt25,40). Savjetovala im je da budu sestre sa zlatnim srcem punim ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Majka Brandis vidjevši da poduzeto djelo prati Božji blagoslov i vodi Božja providnost piše 1882. «Životna Pravila» za djevice Njegovateljice bolesnika iz kojih kasnije izrasta naša Družba Marijinih sestara čudotvorne medaljice.

Majka Leopoldina Josipa Brandis umrla je u sluhu svetosti 11. siječnja 1900. god, postupak za njezinu beatifikaciju pokrenut je 2018. godine.

MOLITVA za beatifikaciju sestre Leopoldine Brandis

Dobri Bože, ti nas pratiš na našim putovima. Po kreposnom životu i radu sestre Leopoldine Brandis dao si nam prepoznati tvoju milosrdnu ljubav prema bolesnima i potrebnima. Molimo te, pomozi nam da i mi po njenom primjeru usmjerimo svoj pogled prema tebi kako bi činili dobro. Ako je tvoja volja daj da sestru Leopoldinu ubrzo štujemo u crkvi kao uzor i zagovornicu. Po njenom zagovoru daj nam milost za koju te molimo…

Po Kristu našem Gospodinu. Amen.

                                                                                 s. Dragana Petrović