novosti_20170530_01

Susret hrvatske katoličke mladeži

Dugo će đakovačko osječka nadbiskupija pamtiti ovaj vikend 29. i 30. travnja, kada se rijeka mladih njih negdje oko 30 000 slila u našu Slavoniju. U subotu u poslije podnevnim satima u svim župama naše nadbiskupije je organiziran prigodni   program te prijem mladih na spavanje po obiteljima. Naša provincijalna zajednica ugostila je dva poljska hodočasnika koja su se zadržala u Hrvatskoj puna dva dana. A sestre iz provincijalne kuće su se uključile i sudjelovale na programu u našoj župi Uzvišenja sv. Križa u Retfali, gdje je nazočio i krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Doista je bilo lijepo gledati i slušati mlade kako predstavljaju svoje župne zajednice i mjesta iz kojih dolaze. Njih oko 500 iz Hrvatske i B i H su s  radošću dočekani i primljeni u našu župu.

Središnji susret Hrvatske katoličke mladeži (SHKM) pod geslom „Krist, nada naša“ (usp. 1 Tim 1, 1.). održan je u Vukovaru jučer 30.04. Mladi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Poljske, Njemačke, Švicarske…  okupili  su se u Gradu  Heroju –  Vukovaru

Molitvom na memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, koju je predvodio pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski, započeo je 10. susret hrvatske katoličke mladeži. Nakon molitve na groblju, mladi su se  sa pjesmom i molitvom na usnama uputili prema dvorcu Eltz, gdje je bilo središnje euharistijsko slavlje koje je predslavio, nadbiskup đakovačko – osječki mons. Đuro Hranić.

Vraćajući se na pročitani  evanđeoski odlomak o putu dvojice učenika u Emaus, nadbiskup je svoju homiliju uputio mladima podsjećajući kako Uskrsli suočava dvojicu učenika s njima samima u svjetlu evanđeoske logike:  Citirajući Isusove riječi kojima se obratio dvojici učenika „O bezumni i spora srca da vjerujete…“ nadbiskup Đuro   je rekao  kako se život  rađa iz smrti i  da dozrijevanje uvijek ide pod ruku s križem i patnjom, te se upitao ne mora li zato pšenično zrno umrijeti kako bi donijelo novi rod te među ostalim dodao da se u životu ništa istinski vrijedno ne postiže bez muke, bez žrtve i umiranja sebi; da ovo društvo ne može postati bolje, humanije, poštenije i pravednije ako nema onih koji su spremni samoprijegorno služiti općem dobru, umirati sebi; ako nema onih koji su spremni ljubiti i činiti dobro i onda kad nema uzdarja, ljubiti i onda kad treba oprostiti i biti veći od tuđih slabosti; da nema i ne može biti blagostanja i napretka ako nema vas koji ste spremni učiti, studirati, marljivo raditi, biti postojani u dobru, odustajati od veze, protekcije, mita i korupcije, od grešnih obrazaca ponašanja i od prizemne logike samo ovoga svijeta.

U prikaznoj procesiji sudjelovali su mladi iz različitih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine te Srijema i Subotice.

Na kraju euharistijskog slavlja nadbiskup Hranić zahvalio se svima pojedinačno koji su sudjelovali u organizaciji susreta, zatim predstavnicima crkvene i civilne vlasti.

Nakon završnog blagoslova rijeke mladih razlile su se po ulicama grada Vukovara, gdje su uz pjesmu, ples, druženje, okrepu i nova upoznavanja provodili vrijeme čekajući koncert koji je započeo u popodnevnim satima.

Zahvalne smo dragom Bogu što smo i mi Marijine sestre (nas 7) zajedno sa s. Provincijalkom bile u Vukovaru, molile s mladima i za mlade. A Bogu hvala nisu izostala ni nova poznanstva i prijateljstva. Hodajući gradom Vukovarom molile  smo i za nova zvanja u našoj Družbi nadajući se da se u ponekoj mladoj djevojci koja je nazočila ovom susretu krije i poziv Marijine sestre.

Neka sjeme koje je posijano u srcima mladih kroz ove dane, dragi Bog blagoslovi kako bi urodilo duhovnim plodovima, plodovima kojim će svjedočiti svoju vjeru u Uskrslog  Gospodina.