novosti_20170930

Susret kućnih poglavarica na razini Družbe – Blaškovec

U Blaškovcu je 29. i 30. rujna održan susret predstojnica i savjetnica Družbe Hrvatske i Slovenske provincije. Tema susreta je bila – Različiti stilovi vođenja redovničke zajednice, a voditelj je bio svećenik, lazarist o. Dario Grbac, duhovnik Družbe. Uz Časnu majku i obje Provincijalne poglavarice sudjelovale su gotovo sve kućne poglavarice te vrhovne i provincijalne savjetnice.

O. Dario je stavio naglasak na Kristocentričnost redovničkog poziva i zajedničkog života, na važnost molitve koja daje prostora Božjem djelovanju, poniznosti, služenja i drugih evanđeoskih vrednota. Podsjetio nas je kako nije dobar ni autoritativni način vođenja zajednica gdje je najvažnije Pravilo, a zanemaruje se osoba, koji je često bio prisutan u prošlosti ni tkz. humanistički pristup koji stavlja osobu u središte dok evanđeoske vrednote dolaze u drugi plan. Pokazao nam je komplementarni pristup gdje su čvrsto postavljeni ciljevi i vrednote, ali se uvažavaju i potrebe koje se usklađuju s evanđeoskim vrednotama.

Po primjerima i uputama koje je sv. Vinko davao poglavarima, Misijske družbe sestre su mogle uočiti koliko je sve to aktualno i u naše vrijeme. On naglašava koliko je važno da je poglavar povezan s Kristom, da se isprazni od samog sebe kako bi Bog mogao djelovati po njegovim djelima i riječima, kako treba poticati i opominjati blago i strpljivo, znati čekati trenutak kada i kako pristupiti osobi i uvijek gledati dobro u drugima. Poglavar treba biti kao sunce koje daje svjetlo i toplinu kako bi se podložnici mogli otvoriti kao cvjetovi. On treba biti kao sol koja je znak mudrosti i čuva od pokvarljivosti.

Kroz diskusije i druženje, molitvu i klanjanje te Euharistijska slavlja sve sestre su otvoreno i aktivno sudjelovale te se osjetilo zajedništvo, radost, otvaranje novih vidika, međusobno ohrabrenje i podrška, a nadasve Božja prisutnost i milost koja sve dobro u nama pokreće i vodi.

Zahvalne Bogu, Bezgrešnoj i organizatorima sestre su završile susret sv. Misom i zajedničkim objedom te su vedrijeg osmjeha i većom nadom, vjerom i ljubavlju pošle u svoje zajednice gdje ih je Gospodin pozvao služiti povjerenim sestrama.

s. Samuela Markanović