IMG_20220326_164901

Tko je pravedan?

U subotu 26. 03. 2022. održan je susret štovatelja Gospe Čudotvorne medaljice u provincijalnoj kući u Osijeku. Voditelj susreta je bio vlč. Robert Almaši župnik iz Harkanovaca.

Susret je započeo molitvom Vječne devetnice u kojoj su svi prisutni predali Gospi sve svoje potrebe i potrebe cijeloga svijeta osobito za mir, tražeći zagovor i zaštitu Bezgrešne koje nam je sama obećala prigodom ukazanja sv. Katarini Laboure. Zatim je slijedilo klanjanje pred Presvetim, a za to vrijeme je bila prigoda za sakrament ispovijedi. Vrhunac svega je bilo euharistijsko slavlje.

Pozdravljajući okupljene Marijine štovatelje i nas Marijine sestre, istaknuo je da nas je Gospa pozvala i sabrala da zajedno čujemo Riječ Božju, jer nas ona uvijek poziva na ispit savjesti. Evanđelje stavlja pred nas dva molitelja, farizeja i carinika. Primjer je to kojim nas Isus poučava kako treba i kako ne treba moliti. Farizejeva molitva je monolog, a ne razgovor s Bogom. On ne hvali Boga nego hvali samog sebe. Usmjeren je na samog sebe. To je slika i nas samih! Vječni život se ne može „zaraditi“, zaslužiti dobrim djelima, a s druge strane držati sebe boljim od drugih. Niti to što nosimo i štujemo medaljicu ne čini nas boljima od drugih, nego je bitno kakvo nam je srce, kakvi smo pred Bogom.

Carinik je iskren, raskajan,  jer je svjestan da je grešnik, udara se u prsa i moli Boga za milosrđe. I bi opravdan, što znači da mu je oprošteno. Pred Bogom nitko nije pravedan, ali nitko nije ni odbačen, naglasio je propovjednik.

Neka nam Blažena Djevica Marija udijeli krepost poniznosti, da se za sitnice ne vrijeđamo, nego trpimo zbog Krista, idimo za Njim laganim koracima, jer mali, lagani koraci drže nas na putu, kad se žuri brzo se umori i možda  odustane.

Marija nas poziva, daje nam zadatak i poslanje ne samo da mi budemo njezini štovatelji i oni koji nose medaljicu nego da i druge potaknemo na veću ljubav prema Mariji i na nasljedovanje u vjerničkom životu koji je uvijek okrenut prema potrebama drugoga.