novosti_20150822

Ustanovljenje delegature u Beninu

Dana 22.08. 2015 u Beninu je svečano prosljavljen i obilježen značajan povjesni događaj za našu Družbu – uspotavljena je Delegatura u Beninu sa sjedištem u Malanhoui. Za prvu Delegatu mlade Delegature u Beninu imenovana je sestra Doroteja Dundjer a savjetnice su: s. Solange Sazonde, s. Julienne Agossa i s. Benoite Adda.

Prije svega zahvaljujem dragom Bogu koji nam je po svojoj velikoj Providnosti omogućio ustanovljenje Delegature u ovoj godini posvećenog života. Prije ustanovljenja Delegature imale smo milost da majka provincijalka s. Kaja Ljubas obavi kanonsku vizitaciju u svim našim zajednicama : Biro, Parakou, Affamey, Fifadji, Porto/ Novo i Malanhoui. Tijekom vizitacije sve sestre u Beninu su upoznate i pripremljene za tu odgovornost. Kroz pojedinačni i zajednički razgovor majka provincijalka se potrudila kako bi sestre ozbiljno shvatile važnost ovog čina za napredak naše Družbe i rast domaćih sestara iz Benina. Primjetila sam da su sve sestre otvorena srca i s ozbiljnošću primile ovu odgovornost ali i sa strahom – zebnjom u srcu kako će se sve to odvijati i kako će biti… No, ni tu nije nedostajalo ohrabrenje naših poglavara koji su nas upućivali na Božje vodstvo koje predhodi onom ljudskom.

Na sam dan ustanovljenja Delegature 22.08.2015: već u 5 sati sestre koje su zadužene za kuhinju su počele kuhati. U 6 sati imale smo zajedničku molitvu: jutarnja i razmatranje. Poslije razmatranja smo doručkovale, nakon doručka svaka sestra je radila ono što je potrebno da ustanovljenje Delegature bude svečano proslavljeno.

U 9 sati majka provincijalka je pozdravila sestre i imala kratki nagovor o važnosti današnjeg dana za našu Družbu. Sestra Justine Tikri je pročitala prvu stranicu iz Statuta u kojem su navedeni razlozi radi čega je bilo potrebno ustanoviti Delegaturu. Nakon toga sve sestre su ustale a majka provincijalka je pročitala Dekret o uspostavi Delegature u ime časne majke i imena sestara koje će službeno upravljati Delegaturom. U pola deset smo imale klanjanje koje je predvodila majka provincijalka. Tijekom klanjanja pročitano je evanđelje sv. Mateja 19, 27- 30 koje je govori o ostavljenju dobara ovoga svijeta radi Kraljestva Božjega i stostruka plaća koja je obećana onima koji su se odvažno odazvali Božjem pozivu. Sve je to išlo u smjeru, da se sjetimo naših početaka i sestara hrvatica koje su ostavile udobnije uvjete radi navještanja evanđelja, slijepo vjerujući Gospodinu. Za sve ovo što imamo danas zahvalile smo Isusu.

Nakon klanjanja u 10:30 započelo je Euharistijsko slavlje, koje je predslavio naš ispovjednik – vlč. Epiphane Ahouanse. Misni obrazac je uzeo od slavlja Blažene Djevice Marije. U svojoj propovijedi uputio nam je nekoliko riječi poticaja i savjeta, kako bi svaka sestra bila zrela i preuzela odgovornost za svoje postupke i djela. Dao je nekoliko konkretnih savjeta vodstvu Delegature i potaknuo ih na upravljanje Delegaturom sa zrelošću, ispravnošću, ljubavlju i ozbiljnošću. Zahvalio je Bogu i majci provincijalki na toj odluci da postanemo Delegaturom u Beninu.

Nakon Svete Pričesti, majka provincijalka je pročitala Dekret imenovanja Delegate s. Doroteji, i zajedno s Dekretom uručila joj je Statut na fracuskom i na hrvatskom jeziku uz napomenu da ne zaboravi hrvatski. Isto tako je uručila Dekret i Statut sestrama savjetnicama. Nakon toga majka provincijalka Kaja je zahvalila predslavitelju misnog slavlja vlč. Epiphanu za sve što čini za Marijine sestre u Beninu kao i župniku iz Malanhoui vlč. Dieu-Donné koji je unatoč svim obvezama stigao pred kraje mise i ostao s nama na daljnjem programu. Poslije svete mise smo imale svečani ručak uz radost i pjesmu. Zatim je majka provincijalka pripremila prigodne poklone koje smo mi sestre predale Delegati i njezinim savjetnicama uz pjesmu i ples.

Ma baš je sve bilo lijepo oganizirano sa željom da se Bog proslavi. Na koncu zahvaljujemo dragom Bogu, i svima onima koji su se potrudili i uložili sve svoje snage kako bi danas mi sestre u Beninu imale Delegaturu: posebno časnoj majci s. Irmi, majci provincijalki s. Kaji koja se potrudila i uložila sve svoje snage u ovo Božje djelo… Veliko hvala sestrama koje su se odazvale Božjem pozivu i krenule u nepoznato: Sestri Doroteji, Maristeli, Nataliji, Danijeli, Jacinti i Jerneji.

Drage sestre, bez vaše duhovne, moralne i materijalne podrške sestre koje su otišle iz svog zavičaja ne bi mogle ništa učiniti bez vas. Veliko hvala svima vama u Hrvatskoj i Sloveniji, preporučujemo se u vaše molitve i molit ćemo za vas

Adeline Houffon