m_predstojnice_1

Za novo vino nove mješine!

Godišnji susret svih poglavarica na razini Družbe ove je godine bio u Blaškovcu.  U dva dana kroz predavanja i razgovore nastojali smo što bolje osvijetliti temu koja je obrađena u Smjernicama Kongregacije za redovnike pod naslovom: Za novo vino nove mješine.  

Predavač je bio p. Vedran Pavlić, karmelićanin. Nakon više od 50 godina od završetka Drugog vatikanskog Koncila, Kongregacija je izdala ove smjernice kao poticaj i pomoć u našem svakidašnjem redovničkom životu.  Isto tako Smjernice su na tragu učenja pape Franje, onako kako on vidi redovništvo u današnjem svijetu: Redovništvo koje je svim srcem okrenuto k siromasima našega vremena, koje se ne zatvara u svoje potrebe nego je osjetljivo na potrebe ljudi oko sebe.  A mi posebno u ovom zahtjevu čujemo odjek riječi i Duha kojim je bio nadahnut naš sveti Vinko Paulski: “Ljubimo Boga, braćo, ljubimo Boga, ali neka to bude znojem našeg čela i radom naših ruku.”  

Što bismo mogli istaknuti kao srž ovoga susreta u Blaškovcu? Osvijestili smo si puno toga iz naše stvarnosti, kao i to da je najteže živjeti u realnosti sadašnjeg trenutka. Tu se očituje naša spremnost prihavtiti izazove Duha Svetoga, ali isto tako tu se očituju i naši otpori. Osvijetlili smo i to da redovnički život ima ulogu proroka i da ta uloga često nije lagana…Potrebno je uvijek iznova vraćati  se k slušanju Riječi Božje, biti poslušan onome što Bog od nas traži po svojoj riječi a to često znači ostaviti svoje komotnosti. Ta Njegova riječ  novo je vino koje traži nove mješine.

Na tome putu za nas Marijine sestre posebno mjesto uvijek ima Blažena Djevica Marija koja je na najbolji način odgovorila na poticaje Duha Svetoga. Slijedeći Marijin primjer ostavriti ćemo „svetost druge linije“rekao nam je pater Vedran. To je svetost koja nije bučna ali se itekako osjeti. Svetost malih djela, strpljivosti, ljubaznosti i blagosti, slušanja i suosjećanja koje su toliko potrebne današnjem čovjeku.

Piše: s.Jelica Jukić