novosti_o_20171008_01

Zajedno s Marijom u mjesecu listopadu

Prva subota u listopadu kada slavimo Mariju Kraljicu svete krunice, odlična je prilika za naš molitveni susret. To je ujedno i prvi susret iza ovog dugog toplog ljeta, iako  je bilo upita u kolovozu i u rujnu o našim zajedničkim molitvenim susretima. Više vjernica je ustvrdilo da je naš svakodnevni ritam sporiji od ritma vremena i zato nas često guše neka zakašnjenja i obaveze te nemaju vremena za osobnu molitvu i odmor duše. Otuda onda dolaze nerazumijevanja, nesklad, nemir, bolesti i borba za život. Molitva budi božanski život u nama i daje jasnoću kako treba upravljati sobom i stvoriti jednu harmoniju u životu svakodnevice i ritma vremena. Molitveni nas susreti sa Marijom vode k Isusu. Poučavaju kako unijeti u srce toplinu, ljubav i nježnost, da bi tako mogli ostvarivati kršćanski poziv u današnjem vremenu.

Započeli smo u uobičajenom vremenu u 16 sati, a s. Cecilija je imala izlaganje dvadesetak minuta o današnjem danu i temi cijelog mjeseca listopada.

„ …Spomen-dan Kraljice krunice osnovao je papa  sv. Pio V kao obljetnicu pobjede kršćana u pomorskom ratu kod Lepanta 7. listopada  1571. godine. Bezgrešna Djevica Marija zazvana molitvom krunice pritekla je upomoć svojim vjernima koji su joj se utekli za pomoć. To i nas potiče da molitvom krunice razmišljamo o Kristovim otajstvima predvođeni Marijom koja je na poseban način bila pridružena utjelovljenju, muci i slavnom uskrsnuću Sina Božjega.

Krunica je duhovno „oružje“ protiv zla, nasilja, za mir u srcima, obiteljima, društvu i u svijetu, rekao je papa Benedikt  XVI.  Sadašnjost i budućnost hrvatskog naroda nalazi se u moljenju krunice upravljajući svoju molitvu i molbu Bezgrešnoj da nam pomogne u važnim trenutcima naše povijesti i odluka. To je jedinstvena molitva, dok prsti preberu po zrncima krunice, a usta izgovaraju riječi iz evanđelja, molitelji uranjaju u otajstva objave i otkupljenja. Vjerni puk je već puno prije molio određeni broj zdravomarija i malo po malo dodajući Očenaš povezivao se s otajstvima Isusova života. Kasnije se formirala krunica u tri dijela s pet desetica kao što to imamo danas…“

Poslije izlaganja uslijedila je molitva Gospine krunice i Vječne devetnice, a potom druženje i svjedočanstva osobe u samostanskoj blagovaonici.

Nije slučajno da je zadnji susret bio u svibnju, Marijinom mjesecu i sada napokon u listopadu opet Marijin mjesec. Za to vrijeme toliko se toga divnoga desilo u mom životu. Zahvaljujem ti Majčice što si svakodnevno sa mnom. Preporučam sve nas, štovatelje Čudotvorne medaljice i dalje tvome srcu i milosti.

Hvala ti mi te volimo. Čuvaj naše časne sestre!  Sandra.

 Zadnji puta sam bila na našem molitvenom susretu prije pola godine. U međuvremenu sam posjećivala druga svetišta kao što je Međugorje, išla na karizmatske susrete i duhovne obnove. Sada kada sam ponovno tu shvatila sam koliko su mi nedostajali ovi naši susreti i molitve Gospi Čudotvorne medaljice. Puno milosti nama dijeli naša Majka kako je i obećala sv. Katarini, ali i neprijatelj ne miruje sa njegovim napastima, koje ne želim ni spominjati jer znam da je naša Majčica jača od zla. Hvala ti Gospe draga.

Povjeravam tvojoj zaštiti sebe i sve potrebite tvoje pomoći i zaštite. Jadranka.

Piše: s. Magdalena Barešić