novosti_o_20171119e

Župa sv. Jeronima

Tanja Ćurić

Na poziv vlč. župnika Tomislava Petranović odazvale smo se da budemo gošće te župe i vjernicima  govorimo o Čudotvornoj medaljici. Župnik nas je naime već više puta pozivao ali nekako bi nas uvijek nešto spriječilo.

U nedjelju 19.11. 2017. drugog dana devetnice i pripreme za blagdan BDM od Čudotvorne medaljice uputile smo se u župnu crkvu. Nas tri: s.Cecilija, s. Magdalena i gđa Tanja smo u tri djela govorile o Životu s. Katarine Laboure, Ukazanju BDM s. Katarini i o daru Čudotvorne medaljice, te o radu štovatelja BDM od Čudotvorne medaljice. Sestra Violeta je išla sa nama kao dugogodišnja suradnica sa župnikom u brizi oko duhovnog života bolesnika u domu Vatroslav Švarc. Pošle su s nama i s. Aleksija i s. Blanch da naše izlaganje pojačaju pjesmom. S vjernicima smo molili krunicu i prisustvovale Euharistijskom slavlju koje svake nedjelje u 19.00 sati animiraju mladi te župe.

Nakon sv. Mise s. Cecilija Firić je imala izlaganje o Sv. Katarini  Laboure: kratak životopis i o njenom tajanstvenom pozivu sv. Vinka u redovnički život i dolazak kod sestara u Pariz početkom 1830. Godine, kada je započela i formaciju u centralnoj kući u ulici Rue de Bac 140. U novicijatu je imala viđenje i milost gledati Gospodina u presvetom Sakramentu. Zatim je imala viđenje srca sv. Vinka kojim je objavljeno teško vrijeme, revolucija u Francuskoj i propast monarhije. O svojim je viđenjima, napose o dva važna ukazanja  Bezgrešne i zadaću koju je povjerila Katarini, pričala ispovjedniku gosp. Aladelu koji joj ispočetka nije vjerovao, no kako se sve počelo ispunjavati priznao je da to jedna novakinja nije mogla izmisliti već da je zaista dobila poruke od Bezgrešne. Katarina je ostala nepoznata cijeli svoj život koji je provela u službi bolesnika, patnika i siromaha  i sve na veću slavu Božju. Tek pred smrt je o svemu ispripovijedala svojoj poglavarici. To da je ona vidjelica Bezgrešne i o Čudotvornoj medaljici. Nakon  56 godina kada je otvoren grob našli su njeno tijelo posve čitavo.

 

O ukazanjima Bezgrešne sv. Katarini je govorila s. Magdalena

Prvo viđenje je bilo 18-19. srpnja 1830. u pola noći.  čudesnim dolaskom anđela do Katarine u spavaonicu, koji je budi i vodi u kapelicu gdje ima susret sa Gospom. Taj susret je trajao oko dva sata. Bezgrešna Katarini najavljuje da će joj Bog povjeriti veliku zadaću, da će upoznati Božje planove, daje joj poruke za ispovjednika gospodina Aladela, govori o teškim vremenima koja će zadesiti Francusku i svijet. Katarina sve treba ispričati samo ispovjedniku i on će ustvari biti izvršitelj te zadaće koju će dobiti. Bezgrešna poziva Vidjelicu da ona i svi dolaze pred Svetohranište gdje će crpiti snagu, dobivati utjehu i snagu svim životnim tegobama. Obećava neprestanu  svoju zaštitu i zagovor jer nas sve voli.

Drugi susret Bezgrešne i Katarine dogodio se 27.11.1830., bila je subota popodne uoči prve nedjelje došašća u pola šest, za vrijeme  meditacije koje su sve novakinje u to uobičajeno vrijeme imale  u kapelici. Katarina vidi Bezgrešnu kako stoji na polukugli, nogama je gazila žutozelenu zmiju, u rukama je držala manju kuglu koju je prikazivala Bogu. Kugla simbolizira cijeli svijet i svakog pojedinog čovjeka. Prstenje na rukama koje je bilo obloženo draguljima isijavalo je more svjetlosnih zraka, znak su milosti koje Marija sipa na sve nas, onom jačinom kojom je mi molimo. Nestalo je kugle iz ruku, Bezgrešna spušta ruke k zemlji i a oko njenog lika se napravio ovalni okvir na kojem je zlatnim slovima pisalo: O Marijo, bez grijeha začeta moli za nas koji se tebi utječemo. Potom  se slika izmijenila. U sredini slovo M, i u njega usađen križ. Ispod slova dva srca, jedno trnjem ovjenčano, drugo mačem probodeno i vijenac od dvanaest treptećih zvijezda.

Gospa je Katarini naložila: „Daj izraditi medaljicu po ovom uzorku koji sam ti pokazala. Svi koji ju budu nosili blagoslovljenu o vratu s vjerom i pouzdanjem dobit će obilne milosti“

To je bila velika zadaća povjerena sestri Katarini. Uz velike muke, iskušenja i razgovore između ispovjednika i s. Katarine, uz dozvolu nadbiskupa Pariza, nakon dvije godine medaljica je izrađena. Zbog velikih milosti  i čudesa koja su se događala po medaljici nazvana je u narodu Čudotvorna.

Ukratko je sestra Magdalena  pričala o daljnjem širenju Čudotvorne medaljice, te o ustanovljenju naše Družbe.

 

O Štovateljima  Čudotvorne medaljice danas, napose u Zagrebu na srebrnjaku 15. govorila je gospođa Tanja Ćurić, vjerna suradnica koja je među prvima tražila blagoslovljenu Čudotvornu medaljicu na samim početcima osnivanja tog vida apostolata. Prikazala je povijesno naš početak prije pune tri godine i ozbiljno ustrojstvo zajednice, kartoteke i slično. Izložila je sadržaj molitvenih susreta: Klanjanje pred Presvetim, meditativno moljenje krunice, o duhovnim nagovorima o BDM, o Čudotvornoj medaljici, i o ostalim duhovnim sadržajima već prema liturgijskom dobu godine. Napose je s ponosom naglasila zajedničko svečano moljenje Vječne devetnice u čast naše Gospe od Čudotvorne medaljice. Prikazale je šaroliki sastav i kreativnost zajednice. Pripreme za Blagdan i slavlje Blagdana Gospe od Čudotvorne medaljice, korizmene susrete, hodočašća, pomoć potrebitima, zanimanje i radosno slušanje o napretku naših zajednica u drugim mjestima gdje žive i djeluju Marijine sestre. Naglasila je kako smo ustvari započeli sa malim brojem članova a sada se naša kapelica napuni štovateljima i uvijek se traži jedna stolica više. Zapravo, štovatelji su ucijepljeni u rad i poslanje Marijinih sestara pod geslom „Evo službenice Gospodnje.“

U našim susretima i međusobnim pomaganjima je vidljivo kako Marija sipa obilje milosti na one duše koje nose Čudotvornu medaljicu s vjerom i pouzdanjem zazivajući: „O Marijo, bez grijeha začeta moli za nas koji se tebi utječemo.